Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anslag 25:9 Bidrag till personalförstärkning i förskola och 25:10 Bidrag till personalförstärkning i skola och fritidshem skall användas för att anställa behöriga förskollärare och lärare.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skapa en nationell skolinspektion.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avveckla Myndigheten för skolutveckling.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 15 Studiestöd för budgetåret 2006 enligt uppställning:
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen till utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning för budgetåret 2006 enligt uppställning:
I denna motion beskrivs Folkpartiet liberalernas ekonomiska överväganden för utbildningsområdet kortfattat. För närmare motivering, se motionerna 2005/06:Ub344 En liberal politik för grundskolan, 2005/06:Ub343 En liberal politik för gymnasieskolan, 2005/06:Ub255 En liberal politik för förskolan och barnomsorgen, 2005/06:Ub346 Forskning av hög kvalitet, 2005/06:Ub383 En liberal politik för vuxenutbildningen, 2005/06:Ub345 Läraryrket, 2005/06:Ub347 Högskola med hög kvalitet och 2005/06:Fö255 Bättre villkor för studenter.
Folkpartiet anser att studenterna under en lång tid har fått stå tillbaka ekonomiskt genom att värdet av studiemedlen urholkats med 40 procent de senaste 15 åren. Vi anser att det nu är dags för en kraftigare höjning, och höjer därför totalbeloppet med 400 kr per månad.
Folkpartiet anser att det är orättvist att personer som är över 25 år och redan gjort sitt inträde på arbetsmarknaden, ska gynnas i studiemedelssystemet. Vi motsätter oss därför det rekryteringsbidrag som riktas till denna grupp.
Genom att Folkpartiet säger nej till den utbyggnad av högskolan med ca 15 000 nya platser som regeringen föreslår minskar efterfrågan på studiebidrag med 494 miljoner kronor. Färre platser vid vuxenutbildningen minskar efterfrågan på studiemedel med 578 miljoner kronor. Fler platser vid kvalificerad yrkesutbildning ökar efterfrågan på studiemedel med 316 miljoner kronor. De justeringar av studiemedelsnivåerna som Folkpartiet föreslår innebär en kostnadsökning med 230 miljoner kronor. Sammantaget minskar utgifterna för studiemedel med 526 miljoner kronor.
En nationell skolinspektion bör tillskapas, vars ansvarsområde ska vara tillsyn och utvärdering av skolväsendet. Medel kan därför tas från Skolverket.
Folkpartiet anser att Myndigheten för skolutveckling kan läggas ned, eftersom skolutveckling ska ske på lokal nivå med stöd av universitet och högskolor. Av samma skäl kan anslagen för skolutveckling minska.
Folkpartiet anser att de bidrag som i dag betalas ut till ”personalförstärkningar” i skola och fritidshem har bidragit till att höja andelen obehöriga lärare och fritidspedagoger. När nu bidraget också ska gälla förskolan, är det särskilt viktigt att det görs klart att kommuner bara ska tilldelas bidraget om de anställer behöriga lärare, fritidspedagoger och förskollärare. Förskolan har nämligen fått allt svårare att upprätthålla andelen utbildade förskollärare. Den pedagogiska verksamheten blir lidande om personer som saknar rätt utbildning ska vara ansvariga.
Folkpartiet vill höja kvaliteten i skolan, bl.a. genom att införa en ”läsa-skriva-räkna-garanti” på lågstadiet. Den ska stadga vilket stöd elever som riskerar att inte nå målen har rätt till. För att underlätta införandet av garantin och för att höja kvaliteten i grundskolan överlag anslår Folkpartiet 1 000 miljoner kronor under 2006, lika mycket 2007 och 500 miljoner kronor 2008. Detta anslag ska användas till följande åtgärder:
Obehöriga lärare ska erbjudas kompletterande utbildning för att bli behöriga.
Aktiva lärare ska erbjudas fortbildning i sina undervisningsämnen.
Speciallärarutbildningen ska återinföras. Utbildade speciallärare som nu arbetar med annat ska lockas tillbaka till läraryrket. Staten bör under en tid stödja denna rekrytering.
Handledning av lärarstuderande. Många lärarutbildningar har svårt att hitta praktikplatser. Därför bör staten ta ett vidgat ansvar för finansieringen av praktiken.
Vuxenutbildningen är ett kommunalt ansvar, men det projekt som tidigare hette Kunskapslyftet har levt vidare i andra former. Folkpartiet anser att resurserna till detta projekt kan dras ned, eftersom det reella behovet inte är så stort. Vuxenutbildningen belastas i dag av studenter som läser trots att de redan har godkända betyg från gymnasiet.
Det finns ett stort behov av personer med kvalificerad yrkesutbildning och Folkpartiet föreslår därför en ökning av resurserna till denna utbildning med 500 miljoner kronor. Det är samtidigt viktigt att problemen inom administrationen löses, så att behoven inom området tillgodoses på bästa sätt.
Personer som har en utbildning från ett utländskt universitet behöver ofta bara en mindre komplettering för att kunna ta ut motsvarande svensk examen. I dag hamnar dock många utländska akademiker i ett moment 22. Folkpartiet liberalerna anslår därför 70 miljoner kronor för att kompletteringsutbildningarna ska kunna komma till stånd.
Folkpartiet och Allians för Sverige anser att den snabba utbyggnadstakten av högskolan har inneburit sänkt kvalitet i högskolan. Vi säger därför nej till regeringens föreslagna utbyggnad.
Högskolan har byggts ut så kraftigt på senare år, att kvaliteten blivit lidande. Lärartätheten behöver öka, så att lärarna ges mer tid för både undervisning och forskning. Folkpartiet anslår därför 1 000 miljoner kronor för att höja kvaliteten vid de platser som redan finns i högskolan.
Folkpartiet och Allians för Sverige är överens om att forskningen är nyckeln till en framgångsrik utveckling för vårt land. Därför har Moderaterna, Folkpartiet liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet enats om en satsning på forskning utöver regeringens anslag med 200 miljoner kronor 2006.
I turbokapitalismens tid konkurrerar Sverige med länder som har betydligt starkare tillväxt. Länder som Kina och Indien konkurrerar med billig arbetskraft. Om Sverige ska kunna stå sig i konkurrensen måste vi satsa på utbildning och flit. Folkpartiet anser att hela det svenska utbildningsväsendet skulle vinna på att ett ”elituniversitet” av internationell klass successivt byggs upp i Sverige.
Gymnasieungdomar är dåligt förberedda för yrkeslivet i dag. Folkpartiet vill därför starta ny företagsanknuten lärlingsutbildning. Vi anslår 50 miljoner kronor för att genomföra en försöksverksamhet.
Utgiftsområde 15, tusental kronor:
Utgiftsområde 16, tusental kronor: