Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skolundervisningen bör främja entreprenörskap av alla slags former.
Skolan har idag ett ansvar för att eleverna ska få kunskap om olika typer av företagsformer. Många skolor bedriver också undervisning där eleverna själva får pröva på att driva ett eget företag. Erfarenheterna från Kooperativa institutet och lokala kooperativa uvecklingscentra runt om i Sverige visar dock att det är få ungdomar som ges möjlighet att prova företagsformen kooperativ. Att driva ett eget företag i en ekonomisk förening har möjligheter som vi anser borde lyftas fram som ett viktigt alternativ vid sidan av aktiebolag och handelsbolag.
Ett kooperativ är ett demokratiskt entreprenörskap där alla medlemmar ges möjlighet till inflytande och medansvar för verksamheten. Många av dem som bedriver kooperativ verksamhet gör det just för att det ger stor arbetstillfredsställelse – något som är oerhört viktigt i dagens arbetsliv som ofta präglas av stress och oro. Att arbeta i team, där ledarskapet är delat och man har gemensamma målsättningar och tillsammans ansvarar för resultatet, är också positiva faktorer. Vi anser att unga människor ska få bättre möjligheter att känna till de möjligheter som det demokratiska entreprenörskapet, kooperativet, kan ge.