Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppmärksamma och åtgärda de höga ljud‑ och bullernivåerna inom barnomsorgen.
Rapporterna om de höga ljud- och bullernivåerna inom barnomsorgen är som bekant många. De blir dessutom allt allvarligare och vi måste nu ta fasta på de signaler som ges i dessa.
Ljud- och bullernivåerna inom barnomsorgen utgör ett stort hot mot såväl personalens arbetsmiljö som barnens miljö och framtid!
Risken för skador är påtaglig och genomförda mätningar visar bl.a. att vuxna inte kan prata med varandra i normal samtalston på en meters avstånd, utan måste höja rösten ganska ordentligt för att kunna höra vad den andre säger.
Barnen tenderar att höja sitt röstläge alltmer för att kunna höras och göra sig gällande och detta skapar givetvis i sin tur allt bullrigare miljöer. Miljöer som också ökar stressnivån och får såväl barn som personal att gå upp alltmer och mer i varv. Detta ökar givetvis också svårigheterna för att nå många av de så viktiga verksamhetsmålen och hälsoriskerna är uppenbara.
Barnen tar dessutom med sig sin höga samtalsnivå hem och behåller den även i miljöer utanför barnomsorgen.
Förhållandena blir alltmer påtagliga och det är viktigt att dessa observeras i dag och medan tid är. Insatser, kartläggningar och riskbedömningar bör rimligen göras och åtgärdsprogram föreslås utifrån de rapporter som kommer arbetas fram!
Det är även viktigt att forskning bedrivs, att förhållandena lyfts fram och beaktas på olika sätt i lärarutbildningen. Detta för att lärarna sedan ska kunna motverka bullernivåerna och aktivt kunna möta miljön genom pedagogiska metoder och så vidare.
Viktigt är också att det finns riktlinjer för bullernivåerna inom hela barnomsorgen.