Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lyfta fram fokus på kvinnor i bland annat historieundervisningen, och se till att alla skolor faktiskt utvärderar sina läroböcker ur jämställdhetssynpunkt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att få ungdomar att mer diskutera och analysera samhällets syn på kön, och jämställdheten måste komma in i all undervisning.
Inom vissa områden är skillnaden i mäns och kvinnors villkor särskilt tydliga. Det är också inom dessa områden som en förändring skulle öka förutsättningarna för jämlikhet och jämställdhet.
Skolan är den plats där ungdomar tillbringar mest tid under sin uppväxt. Det är här man formas, utvecklas och förbereds för sitt vuxna liv. Det ligger därför på skolans ansvar att ge eleverna en undervisning där man redan från början lär sig att arbeta mot könsdiskriminering och könsrollsförtryck. Därför är det mycket viktigt att man i skolans värld lyfter upp jämställdhetsdiskussioner ständigt i det dagliga arbetet och i alla ämnen. I lärarutbildningen skall detta få mer fokus för att slutligen generera i förändring ute i vårt samhälle.
Vi har en manlig historiebeskrivning vilket därmed osynliggör kvinnor. Vi måste på olika sätt använda genusglasögon när vi tittar på undervisningsmaterial så att alla perspektiv finns med. Det är självklart att det funnits kvinnor genom i historien som uträttat stordåd och många forskare har under årens lopp skrivit om stor del av vår gemensamma historia. Men i dagens skolundervisningsmaterial berättas det fortfarande inte om denna. Detta måste vi ändra på.
Det handlar alltså om en kvalitetsmärkning på undervisningen och skolmaterialet ur ett genusperspektiv där vi tydligt synliggör när skevhet uttrycks i materialet. Ge dagens barn en chans att slippa pressas in i begränsande könsroller och låt inte könet styra dem lika mycket som vi blivit styrda.