Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att bryta den könsmässiga snedrekryteringen till de nationella programmen inom gymnasieskolan.

Motivering

Skolan spelar en viktig roll för att bryta invanda könsrollsmönster. Därför är det målmedvetna arbete som nu utförs inom förskolan och genuspedagogernas insatser i skolorna viktiga för att öka jämställdheten hos en ny generation. Men det räcker inte med det. Skolan måste på alla nivåer genomsyras av viljan att ge pojkar och flickor likvärdiga förutsättningar och bidra till en arbetsmarknad som på lika villkor tar till vara pojkars och flickors förutsättningar.

Från att pojkar och flickor i grundskolan får en gemensam bas av kunskaper är skillnaderna stora i gymnasieskolan. En enkel sammanställning av hur pojkar och flickor delas upp på de olika programmen i gymnasieskolan är en skrämmande läsning för den som strävar efter en arbetsmarknad där kvinnor och män arbetar tillsammans.

På några enstaka program, det gäller främst de mer renodlat teoretiska, är pojkar och flickor relativt jämnt fördelade, medan den könsmässiga snedfördelningen är allvarlig på de mer yrkesinriktade programmen. Låt oss ge exempel från övergången från grundskolan till gymnasieskolan hösten 2004.

På byggprogrammet var andelen unga kvinnor 3,9 %, medan andelen unga män var 96,1 %. På fordonsprogrammet var inte mer än drygt var tjugonde elev kvinna och på det omtyckta elprogrammet var andelen kvinnor 2,6 % mot männens 97,4 %. Det omvända förhållandet finner man på några av de program som särskilt attraherar kvinnor. Så var inte mer än drygt en fjärdedel av eleverna på barn- och fritidsprogrammet män. På omvårdnadsprogrammet var andelen män inte mer än 13,3 %. Också på många andra program är snedfördelningen stark. Det är t.ex. anmärkningsvärt att den könsmässiga snedfördelningen på naturbruksprogrammet, där kvinnorna nu besätter två tredjedelar av platserna är större än tidigare, liksom att det teknikprogram som bl.a. tillkom för att locka kvinnorna till mer tekniska yrken inte har mer än 14,1 % kvinnor bland sina elever.

Den snedfördelning som etableras i gymnasieskolan får tydliga effekter på ungdomarnas kommande arbetsmarknad. Därför krävs en ökad medvetenhet från skolors, syokonsulenters och centrala myndigheters sida för att med olika metoder bryta snedrekryteringen. Regeringen bör ta initiativ till åtgärder för att bryta den könsmässiga snedrekryteringen till de olika programmen inom gymnasieskolan.

Stockholm den 29 september 2005

Matilda Ernkrans (s)

Nils-Göran Holmqvist (s)

Lennart Axelsson (s)

Ameer Sachet (s)