Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten för lärare att ge eleverna skriftliga omdömen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjligheten att ge omdömen i ordning och uppförande.
Riksdagen begär att regeringen återkommer med en ändring i lagen så att kommuner skall kunna omplacera elever mellan olika skolor i enlighet med vad som anförs i motionen.
Det är viktigt att föräldrar görs mer delaktiga i sina barns skolgång. För att föräldrarna ska kunna vara ett stöd för barnen behöver de information om vilka målen för eleven är, och hur eleven nått upp till dessa mål. Ingen elev får lämnas åt sitt öde. Idag sker återkopplingen till föräldrarna oftast genom utvecklingssamtal, men som ett komplement vore det värdefullt om lärarna också fick tillåtelse att ge skriftliga omdömen utan att föräldrarna begärt det.
Barn har behov av att vuxna sätter gränser. Skolan behöver arbetsro, ordning och reda för både elever och lärares skull. Eleven mår oftast bra av att veta vad som är acceptabelt och vad som inte är det. Därför vore det rimligt att skolan också kunde ge skriftliga omdömen i ordning och uppförande.
Även mobbning är ett problem i skolan. Frågan är vilka åtgärder som ska vidtas mot de värsta mobbarna. Skolverket och regeringen har tolkat lagen som att det är förbjudet för en kommun att flytta elever från en skola mot deras vilja. I FN:s allmänna förklaring av de mänskliga rättigheterna stadgas att ingen ska utsättas för förnedrande behandling (art 5) och att alla har rätt till utbildning (art 26). Som jag ser det strider nuvarande lagstiftning mot de mänskliga rättigheterna. Som en sista utväg – och för den mobbades skull – skall kommuner kunna omplacera mobbare mellan olika skolor.