Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om snabbare och effektivare utveckling av validering som instrument för att fler med utländsk bakgrund skall få arbete i Sverige.
Validering är ett arbete i syfte att ”översätta” människors kunskap till betyg på papper, som är relevant att ha när man söker arbete i Sverige. Det är av största vikt att validering förankras och har legitimitet både på arbetsmarknaden och i utbildningssystemet. Viktigt är också att valideringsarbetet utgår från ett regionalt perspektiv – den verklighet de arbetssökande befinner sig i. I framtiden kan det dock utvecklas nationella valideringsnormer inom olika yrkesområden.
I flera regioner/områden pågår ett framgångsrikt valideringsarbete som grundar sig på lokala och regionala behov. Upparbetade valideringssystem har utformats utifrån valideringsprocessen, dokumentation, material, olika nätverk samt partsammansatta regionala branschråd. Ytterligare steg har tagits genom ett interregionalt utvecklingsarbete mellan Värmland och Göteborgsregionen, Malmö stad och Jönköpings kommun. Flera kommuner och regioner vill ta del av detta partsammansatta processarbete och utvecklingsarbete inom specifika branschområden.
Resultaten är goda. Man räknar med att minst 70 % av de som genomgår valideringsprogrammen har arbete eller egenfinansierad utbildning inom två år.
De statliga resurser som regeringen har ställt till förfogande borde i större utsträckning än idag användas till att utveckla denna verksamhet som bevisligen är bra, så att den sprids till fler delar av landet och omfattar fler personer. Detta är både mer kostnadseffektivt och ger bättre resultat för individen. I ett samhälle med dubbelt så hög arbetslöshet bland invandrare som bland svenskar måste vi låta goda exemplen spridas snabbt och effektivt.