Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om avgifter för måltider i gymnasieskolan.
Idag har kommuner rätt att ta ut avgifter för skolmaten i gymnasieskolan, vilket får konsekvenser för möjligheten att tillgodogöra sig undervisningen. Flera kommuner tar ut avgifter på skolmaten. De högsta hittar man i kommuner som Lidingö, Vellinge, Vaxholm men man återfinner även avgifter i kommuner som Staffanstorp och Bjuv. Flera av kommunerna tar ut relativt begränsade avgifter, men för en familj som ofta har två elever inom gymnasieskolan kan avgifterna bli en stor börda. Det bör poängteras att det dessutom finns kommuner som är på väg att slopa avgifterna för skolmaten. Ett exempel är gymnasieskolan i Eslöv som upphör med avgiften vid nyår. Men det finns även de som går motsatt håll och inför avgiften.
Enligt Rädda Barnen lever idag ca 250 000 barn och ungdomar under existensminimum och det är ofta dessa ungdomar som drabbas hårdast när avgifter läggs på i skolan och man kanske väljer att avstå från utgiften och därmed också ett viktigt intag av energi för att klara av skolan.
Väljer denna redan utsatta grupp elever att betala avgifterna minskar deras möjlighet att få pengar över till annat såsom fritidsaktiviteter, kläder och andra vardagliga behov och klassklyftorna växer.
Därför är det viktigt att man lagstadgar om förbud för kommuner att ta ut avgifter för skolmat i gymnasieskolan. Beslutet skall givetvis också gälla de friskolor som får bidrag av kommunerna.