Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utbildning i FN:s konvention om barnets rättigheter i grundskolan, gymnasieskolan och förskolan.

Motivering

Grundprinciperna i FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen, är att sätta barnets bästa i främsta rummet, barnets rätt till liv och utveckling, skydd mot diskriminering, rätten att höras och att barnets åsikter ska tillmätas betydelse i frågor som rör dem. Sverige har ratificerat barnkonventionen och är en av 191 konventionsstater. Det innebär ett åtagande att se till att barnets rättigheter förverkligas. En viktig del är att barn och unga får kunskap om sina rättigheter och här har skolan en uppgift att fylla. Att ge eleverna kunskap om sina rättigheter har betydelse för deras demokratiska utveckling – och i förlängningen för demokratiutvecklingen i samhället. Det har också betydelse för barnets utveckling som individ.

Skolans och förskolans verksamhet regleras i ett antal styrdokument. Det är dels skollagen, dels läroplaner för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo94), för de frivilliga skolformerna (Lpf 94) samt för förskolan (Lpfö 98). I förordet till Lpf 94 står att de internationella överenskommelser som Sverige undertecknat ska gälla. Rektorerna har ett särskilt ansvar för att personalen får kännedom om dessa överenskommelser. För övrigt finns inget explicit om barnkonventionen, som förpliktigar skolor att arbeta med konventionen. Många kommuner har kommit långt med att utbilda personal i skola, förskola med flera. Frivilligorganisationer har också bedrivit upplysningskampanjer i ämnet. Bland annat Skollagskommitténs betänkande hämtar många argument från barnkonventionen, både principen om barnets bästa och barnets rätt till deltagande och inflytande. Man påpekar också att elevernas möjligheter att utöva inflytande på undervisningen, som finns inskrivna i läroplanerna, förutsätter att skolan klargör vilka rättigheter och skyldigheter eleverna har.

I Sveriges tredje rapport till FN-kommittén nämns att Högskoleverket fått regeringens uppdrag att definiera vilka utbildningsprogram som i första hand bör behandla barnkonventionen och finna former för hur barnkonventionen kan integreras i undervisningen. Barnombudsmannen har också tagit fram material för olika åldrar i grundskolan. Det är en framgång att blivande lärare får kunskaper om barnkonventionen och att det finns undervisningsmaterial.

Stockholm den 2 oktober 2005

Monica Green (s)

Hillevi Engström (m)

Marita Aronson (fp)

Inger Davidson (kd)

Gunilla Wahlén (v)

Birgitta Carlsson (c)

Jan Lindholm (mp)