Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om möjligheten att validera kompetens inom fler yrken och för utländska utbildningar.

Motivering

Inom vården har valideringsarbetet startat och kommit en bit på väg. Många vårdbiträden har idag möjligheten att uppgradera sin yrkesroll till undersköterska. Detta upplevs som något väldigt positivt av de inblandade, både vårdbiträdena själva och också arbetsgivaren och de som behöver nyttja vården uppskattar denna kvalitetshöjning.

Det bör bli möjligt för fler människor inom olika yrkesgrupper att validera kunskapen och kompetensen som de anställda skaffat sig genom erfarenhet i yrket, och därigenom uppgradera deras roll från till exempel vårdbiträde till undersköterska. Detta för att förbättra kvaliteten i många yrken, både för de anställda och för nyttjarna. Därför bör ett system för validering av kompetens för fler yrkesgrupper utvecklas. Exempel på yrken som kan vara lämpliga för detta kan vara inom förskolan, skolan, vården och i hantverksyrken såsom exempelvis murare och snickare. Denna validering bör kunna genomföras genom en kortare utbildning och examensprov inom respektive yrke. För­slags­vis kan dessa utbildningar anordnas och planeras av facket och arbetsgivaren tillsammans.

Även möjligheten att validera utländska utbildningar på ett snabbt och enkelt sätt är viktigt för att ta tillvara den kompetens som många besitter. Det är verkligen en absurd situation när exempelvis läkare och universitetslärare tvingas till arbeten som de är överkvalificerade för, eller till arbetslöshet, endast för att de inte har en svensk examen. Att på ett enkelt sätt genomföra en validering med möjlighet att komplettera med det som saknas för att kunna avlägga svensk examen borde inte vara omöjligt att organisera för dem som är intresserade av att delta.

Även många handikappade eller funktionshindrade som besitter viktiga kunskaper och erfarenheter inom många olika yrken, men som inte har en traditionell examen eftersom de av olika skäl inte kunnat genomgå en traditionell utbildning i ämnet, skulle kunna dra nytta av möjligheten till validering för att få en erkänd examen. På så sätt skulle mycket kompetens och erfarenhet kunna utnyttjas på ett bättre sätt än det görs idag.

Det skulle innebära en stor förbättring för arbetstagare, arbetslösa och för dem som nyttjar verksamheten om möjligheten till validering av kunskap och erfarenhet fanns mer tillgänglig. Detta är ett sätt att höja kvaliteten och ta hand om de resurser som finns i vårt samhälle.

Stockholm den 3 oktober 2005

Ann-Christin Ahlberg (s)