Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ökning av utbildningsplatserna i programmet Mänskliga rättigheter och demokrati vid Teologiska Högskolan Stockholm.

Motivering

Teologiska Högskolan Stockholm (THS) har sedan 1997 i samverkan med Frivilligorganisationernas fond för mänskliga rättigheter och Demokratiakademin arbetat fram en välrenommerad utbildning i Mänskliga rättigheter och demokrati med erkänt god kvalitet. I juni 2003 gav regeringen, efter vederbörlig prövning, THS rätt att utfärda högskoleexamen om 80 poäng inom detta område. Antalet studentplatser är 50, vilket är oförändrat sedan år 2000. Eftersom söktrycket är mycket stort, både till MR-programmet i dess helhet och till enstaka kurser som anordnas inom MR-området, ansökte THS i juni 2005 om en utökning av antalet utbildningsplatser inom detta utbildningsprogram, trettio nya platser för att kunna svara mot ett behov inom existerande upplägg av utbildningen, ytterligare trettio för att kunna utveckla och ämnesmässigt vidga området.

Framställningen pekade på det behov som finns av ökad utbildning inom området, vilket framkommer inte endast genom konkurrensen om MR-platserna vid THS utan även genom den stora betydelse ämnesområdet tillmäts i samhället. Det sistnämnda framgår bland annat av En nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna (regeringens skrivelse 2001/02:83) och Thomas Hammarbergs och Anna Nilssons utvärdering Bra början, men bara en början, avlämnad den 19 januari 2005 (Ju 2004/6673/D). Av dessa framgår med all önskvärd tydlighet att utvecklingen av en modern högskoleutbildning i MR fortfarande bör ses som ett viktigt mål och ha hög prioritet. ”Ett seriöst arbete för de mänskliga rättigheterna kräver en bestämd satsning på utbildning”, heter det i nämnda utvärdering (s. 44); en utbildning är ”av största betydelse i strävan att åstadkomma förändring” (s. 2).

Ett ökat antal utbildningsplatser skulle göra det möjligt att också utveckla detta program ämnesmässigt. På en folkrörelsebaserad högskola är intresset starkt för demokratins historia och utveckling, och målsättningen är att i kurser och forskning integrerat och tvärvetenskapligt behandla såväl rättighets- som demokratifrågor liksom gränsområdet där MR möter demokrati. Det intressanta mötet mellan mänskliga rättigheter och demokrati å ena sidan, värderingar som emanerar ur och förstärks av religioner å den andra är värda stor uppmärksamhet. En högskola med bred internationell kontaktyta och egen teologisk utbildning kan särskilt uppmärksamma denna spänning.

Efterfrågan på utbildning och kurser inom området mänskliga rättigheter och demokrati är stor och välmotiverad. Ur samhällssynpunkt har området hög prioritet. Ämnesmässigt är inriktningen på etiska, religiösa och kulturella aspekter av MR särskilt angelägen.

Riksdagen bör därför hemställa till regeringen att, som en del av satsningen på ökat antal studentplatser i högskolan, Teologiska Högskolan Stockholm (THS) tilldelas de 60 utbildningsplatser som man ansökt om.

Allians för Sverige strävar efter att forma en högskolepolitik som fördelar studieplatser efter utbildningens kvalitet och studenternas val av utbildning.

Stockholm den 30 september 2005

Birgitta Carlsson (c)

Rigmor Stenmark (c)

Margareta Andersson (c)

Anita Sidén (m)

Anita Brodén (fp)

Erling Bager (fp)

Marita Aronson (fp)

Annelie Enochson (kd)

Tuve Skånberg (kd)

Sven Gunnar Persson (kd)