Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att stödja den skånska livsmedelsforskningen.
Livsmedelsindustrin är en av de viktiga basindustrierna i Skåne. Det är en mångfasetterad industrigren med allt från mindre producenter som producerar endast för gårdsförsäljning till högteknologiska multinationella företag. Det är en industri med höga krav på slutprodukten men ofta med låga marginalkostnader. Det innebär att även om det finns ett stort behov av forskning och utveckling inom sektorn finns det små marginaler för företagen att bära dessa kostnader. Det gör att högskole- och universitetsforskning har en stor betydelse. I Skåne finns några av de viktigaste forskningscentrumen vad avser livsmedelsforskning, bland annat Livsmedelscentrum i Lund. Men det finns även forskning vid SLU i Alnarp och på högskolan i Kristianstad. I Hässleholm finns dessutom Gastronovum, ett intressant projekt för att fördjupa intresset kring matupplevelsen nu och i framtiden. Forskningen har också starkt stöd i regionen från både företag och de regionala myndigheterna.
Livsmedelsproduktionen och livsmedelsindustrin står i dag inför många förändringar. Det gäller dels förändringar på grund av EU:s nya livsmedelspolitik, dels förändringar vad gäller marknaden där behovet av bra färdig mat är en utvecklingslinje och intresset av att utveckla småskalig lokal produktion är en annan. Tyvärr har vi en utveckling där FoU-avdelningarna inom svensk livsmedelsindustri snarare minskar än ökar. Orsakerna till detta är många, framför allt en tuffare marknad där t.ex. starka producentmärken (bolag som har ett intresse av långsiktig FoU) konkurrerar med kedjornas egna märken där producentbolagen faktiskt kan skifta efter var produktionstjänsten köps upp. I detta läge kan det vara viktigt att stärka den svenska livsmedelsforskningen för att via samarbete mellan universitet och industri också långsiktigt stärka den svenska livsmedelsindustrin. Inte minst är det en stor utmaning att knyta samman små producenter med universitetsforskning.
För att stärka detta för Skåne så viktiga område krävs långsiktig finansiering på fakultetsnivå. Vi föreslår att man inrättar en forskarskola med inriktning mot livsmedelsteknisk forskning vid Lunds universitet. Här bör finnas utrymme för samarbete med även andra aktörer inom livsmedelsforskningen. Lunds tekniska högskola är ett ledande universitet i Sverige när det gäller forskning inom livsmedelsteknik inkluderande både tekniksäkerhet samt sambandet kost och hälsa. Lunds tekniska högskola har också pekat ut livsmedelsforskningen som ett av sina kompetensområden. Universitetet är alltså mycket lämpligt för en sådan satsning som beskrivits.