Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Högskolan på Gotlands roll som utvecklingsmotor.
Gotland befinner sig i en brytningstid. Vissa delar av det gotländska samhället utvecklas positivt medan andra sektorer har stora problem. De senaste åren har regionen tappat ca 2 500 arbetstillfällen, motsvarande 10 % av arbetsmarknaden, genom bl.a. nedläggningen av Flextronic och nu senast försvarsnedläggningen, vilket gör att arbetsmarknaden är mycket ansträngd i dag.
Statsråden Ulrika Messing och Pär Nuder besökte Visby i juni 2004 för att presentera ett antal åtgärder, det s.k. Gotlandspaketet, för att möta de väntade negativa effekterna efter Flextronics nedläggning. För Högskolan på Gotland (HGO) utlovades det en successiv utbyggnad så att antalet studenter vid högskolan kan fördubblas inom en tioårsperiod. Från ca 2 000 helårsstudenter 2004 till ca 4 000 helårsstudenter 2014. Vidare lovades det att högskolan skall tillföras resurser motsvarande en professur med inriktning mot handel och kultur i Östersjöområdet.
Elevtillströmningen har varit väldigt positiv till HGO, och den har ett erkänt gott rykte. Det som ytterst begränsar Högskolan på Gotlands utveckling är takbeloppet för grundutbildningen som staten sätter varje år. Med stigande oro konstaterar vi att HGO:s ökning av takbeloppet har planat ut de sista åren. Även i budgetunderlaget för år 2008 sätts en lägre målsättning än utlovat.
Högskolan på Gotland är en ”motor” av yttersta vikt för regionens utveckling. Speciellt i den brytningstid som Gotland nu befinner sig i är tillgången till högre utbildning, med tillhörande forskning, en avgörande faktor för att samhället skall kunna anpassa sig till nya omvärldsförhållanden. Därför måste de löften som givits till Högskolan på Gotland infrias. Detta bör ges regeringen till känna.