Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att permanenta projektet Invandrarakademien.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Högskolan i Borås bör få ett särskilt uppdrag att driva och genomföra Invandrarakademien.
I Sverige finns många utomordentligt kompetenta personer av utländsk härkomst, många med akademisk utbildning eller motsvarande. Dessa tvingas inte sällan att acceptera arbeten som inte tar till vara den kompetens som dessa personer fört med sig till Sverige. Väl så allvarligt är att de utländska akademikernas självförtroende eroderar och detta påverkar inte bara deras egen hälso- och livssituation, utan också barnens, kanske i ”tredje och fjärde led”.
Kan inte den resurs som invandrade akademiker utgör tillgodogöras i det svenska samhället, påverkas sannolikt framtida generationer med invandrarbakgrund såtillvida att det torde vara svårare att motivera barn till invandrade akademiker att skaffa en akademisk eller annan högre utbildning om föräldrarna själva inte kunnat tillgodogöra sig eller haft nytta av sin egen akademiska utbildning i Sverige.
Högskolan i Borås har strävat efter att underlätta för invandrade akademiker att få språkutbildning och därutöver praktik, utbildning och erfarenheter i kulturkommunikation och ledarskap i samarbete med näringsliv och arbetsliv. För att uppnå detta har Högskolan i Borås, Integrationsverket, Sjuhärads kommunalförbund, Introduktionscenter i Borås kommun, Arbetsförmedlingen i Borås, Vuxenutbildningen i Borås samt Industri- och Handelsklubben i Borås samverkat i projektet Invandrarakademien i Borås, i syfte att bättre söka tillvarata ovan nämnda personers kompetens till gagn för dem själva och för hela samhället.
Invandrarakademien syftar till att inom en tidsram om högst två år komplettera den utländska akademiska examen med akademiska kompletteringskurser så att den motsvarar en svensk akademisk examen. Resultatet av Invandrarakademien har varit mycket gott. 85–90 % av dem som deltagit har efter komplettering av sin utbildning kommit ut i arbete som motsvarar deras kunskaps- och utbildningsnivå.
Dessa resultat visar enligt vår uppfattning att Invandrarakademien är ett unikt och mycket lyckat projekt, varför vi anser att projektet bör permanentas och ges som ett särskilt uppdrag till Högskolan i Borås.