Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad motionen anförs om att förstärka rätten att etablera en enskild förskola.
Dagis och förskola har spelat, och spelar fortfarande, en mycket viktig roll för kvinnors möjlighet att förena eget yrkesarbete med ansvar för barn och familj. De allra flesta barn och föräldrar tycker att förskola, familjedaghem och liknande verksamheter fungerar bra för dem. Det är en stor stressfaktor för småbarnsfamiljer om ens barn inte trivs på den förskola där de är. Att kunna byta barnomsorg är en viktig del för att det ska bli mera vardagsmakt och reell valfrihet för barnfamiljerna. För detta behövs en förstärkt möjlighet till etablering av nya enskilda förskolor.
Ökad mångfald innebär också att fler familjer hittar en barnomsorg som de tror på och som fungerar för just dem. Vissa vill ha en särskild pedagogik, som Ur och skur eller Montessori, andra vill bilda föräldrakooperativ och åter andra tycker bara att den alternativa barnomsorgen ligger bättre till än den kommunala. Det handlar inte om att den ena formen är objektivt sett bättre än den andra, utan helt enkelt om att det måste bli lättare att välja vad man vill ha. Alla kommuner bör bli skyldiga att lämna bidrag till enskild förskoleverksamhet och enskild skolbarnsomsorg, om verksamheten uppfyller de kvalitetskrav som ställs i skolag och läroplan. De fristående skolorna ska tjäna som förebild. Kommunerna måste i dag ersätta fristående skolor enligt samma principer som resursfördelningen till de egna skolorna görs.
För enskild barnomsorg behöver dock kommunerna inte lämna något bidrag i dag. Valfrihet är självklart lika viktig för de yngre barnen, och därför måste detta rättas till. Kommunerna ska inte kunna säga nej till privata alternativ för att man inte vill ha konkurrens om barnen eller av planeringsskäl. Etableringen av fristående alternativ inom förskolan ska inte få hindras av ideologiska skäl i kommuner. Det är viktigt att det finns en reell valfrihet för alla familjer.
Vi föreslår en förstärkt möjlighet till etablering för nya enskilda förskolor genom att de enskilda förskolor som följer skollag och läroplan alltid ska få tillstånd att starta och därmed rätt till bidrag.