Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skollagen bör ändras så att fristående skolor ges rätt att anordna individuella program.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att fristående huvudmän som anordnar individuellt program skall kunna överklaga ersättningsnivån genom förvaltningsbesvär.

Individuella program – allas ansvar

Det individuella programmet (IV) på gymnasiet är en individanpassad utbildning för elever som ej nått betyget godkänd i kärnämnena matematik, engelska och svenska. Studierna på det individuella programmet ska ge eleven behörighet att studera på ett nationellt eller specialutformat program. Antalet elever som studerar på IV har ökat kraftigt under de senaste åren. I dag får endast kommunala skolor anordna IV.

Vi anser att fristående skolor ska få anordna individuella program, något som också föreslogs av Gymnasiekommittén 2000 (SOU 2002:120). Att alla skolor ska kunna anordna individuella program är viktigt inte minst ur ett rättviseperspektiv. Som elev ska man ha möjlighet att välja skola även om man inte blivit godkänd i något av ämnena matematik, engelska och svenska. Vi tror inte att studiekapaciteten hos en elev blir större i och med att denna tvingas gå i en kommunal skola på gymnasiet utan tror tvärtom att möjligheten att välja skola kan fungera motiverande. Att tvinga en elev att gå i en särskild skola kan snarast vara kontraproduktivt. Därför anser vi att skollagen bör ändras så att fristående skolor får rätt att anordna individuella program.

Ersättning

Att fristående gymnasieskolor får rätt att anordna IV innebär naturligtvis också att elevens hemkommun blir skyldig att ersätta den fristående skolan för detta. Hemkommunen och den fristående huvudmannen ska då komma överens om nivån på ersättningen, som i och med utbildningens individuella karaktär kan skilja sig från elev till elev. Den fristående huvudmannen ska kunna överklaga nivån på ersättningen genom förvaltningsbesvär.

Stockholm den 2 oktober 2005

Mikaela Valtersson (mp)

Åsa Domeij (mp)