Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om grundforskning för att nå det nationella naturgrusmålet.
I regeringens budgetproposition föreslås en höjning av naturgrusskatten med 30 %. Naturgrusskatten höjdes i januari 2003 från 5 till 10 kr per ton. Den kommande höjningen innebär en ökning från 10 till 13 kr per ton. Skatten fördyrar byggandet av vägar och betongkonstruktioner. Det innebär att skatten till största delen kommer att betalas av stat och kommun antingen genom ökade kostnader eller genom att det blir färre antal nya vägar och broar. Resten av de ökade skattekostnaderna drabbar nya bostäder – som redan i dag är tillräckligt dyra.
Om skatten ändå tas ut och ska vara en s.k. grön skatt bör den användas för avsett ändamål genom att dels vara ett ekonomiskt styrmedel för marknadens aktörer, dels ge resurser för att förverkliga den önskade omställningen, som består i att ersätta naturgrus med krossat berg. För betongindustrin krävs grundläggande forskning kring de tekniska problemen som en övergång till krossberg i betongmassan utgör. Skatteuttaget uppgår totalt till 250 miljoner kronor varav betongindustrin bidrar med minst 50 miljoner kronor. Resten belastar främst Vägverket och kommunernas gatukontor, som är de stora grusanvändarna i landet.
Det har tidigare ansetts vara ett samhällsintresse att staten tillsammans med industrin tagit ansvar för grundforskning kring själva materialet och byggandet med betong eftersom infrastruktur och övriga hus i stor utsträckning bärs upp av betongkonstruktioner. I och med att forskningsfinansieringen omorganiserades i början av 2000-talet försvann sektorsinriktningen, och konsekvensen blev att de resurser som staten bidragit med inte längre blev tillgängliga för betongforskningsinstitut och högskolor. Industrin stod ensamma med ansvaret för den grundläggande forskningen kring materialet och byggandet med betong.
Betongbranschen belastas redan i dag av en naturgrusskatt på 50 miljoner kronor samtidigt som branschen förväntas ta hela ansvaret för en omställning från naturgrus till krossat berg i betong. Motivet för skatten är att minska naturgrusuttaget. Det är rimligt att när skatteuttaget ökar också ökade resurser används för grundforskning. Det är en forskning som krävs för att nå det nationella naturgrusmålet.