Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning och forskning i Västsverige.

Motivering

Utbildning och forskning har stor betydelse för den regionala tillväxten. Om Västsverige ska bli en region med verklig växtkraft krävs det en satsning inom detta område. Flera av högskolorna i Västsverige har ett högt sökandetryck, vilket tyder på att de håller en hög kvalitet. Vi och Folkpartiet anser att detta är något som bör premieras. Resursfördelningssystemet måste utformas så att högskolor som har ett högt sökandetryck tillförs mer resurser, om de har möjlighet och är intresserade av att utöka verksamheten.

Högskolan i Borås har särskilt utmärkt sig genom ett projekt kallat Invandrarakademin som syftar till att validera invandrade akademikers kompetens. Projektet har varit mycket lyckosamt. Kunskaperna måste få spridning inom högskolevärlden och Invandrarakademin bör bli en permanent nationell resurs. Folkpartiet vill skjuta till ekonomiska medel i sitt budgetalternativ för att verkligen få igång en effektiv inslussning av invandrade akademiker på arbetsmarknaden.

Forskningen i Sverige befinner sig idag i en verklig kris. De resurser som går direkt till de olika universiteten har urholkats under de senaste tio åren. Forskare måste lägga nästan all kraft på att skriva ansökningar om nya medel och har nästan inte tid att bedriva sin forskning. På Chalmers är till exempel endast tio procent av resurserna fasta anslag, resterande är sökta medel. Detta skapar en stor otrygghet och onödig stress bland forskarna. Vi anser att resursbehovet för forskning måste ses över. Vi anser också att Chalmers ska ha ställning som teknisk högskola i världsklass.

Flera kommuner i Västsverige lägger betydligt mindre resurser på gymnasieskolan än riksgenomsnittet. Göteborg, Stenungsund och Uddevalla, för att ta några exempel, satsar omkring 10 000 kronor mindre på gymnasiet per elev och år. Detta är oacceptabelt. Vi liberaler kämpar för att alla ska få samma möjligheter från start i livet. Genom att införa en nationell skolpeng garanteras att alla elever får en bra skolgång, även de som råkar födas i en kommun som inte prioriterar skolan.

Stockholm den 30 september 2005

Axel Darvik (fp)

Marita Aronson (fp)

Erling Bager (fp)

Anita Brodén (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Jan Ertsborn (fp)

Eva Flyborg (fp)

Lennart Kollmats (fp)

Lars Tysklind (fp)

Cecilia Wigström (fp)

Christer Winbäck (fp)