Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en utredning bör tillsättas för att Sverige skall kunna satsa på ett utvecklat rymdprogram.

Motivering

Sveriges rymdbudget är hälften så stor som snittet inom EU räknat per person. De amerikanska satsningarna inom rymdområdet är nästan 14 gånger så stora som Sveriges (per capita). Svenska forskare har visat sig inom flera områden befinna sig i den absoluta toppklassen. För att kunna behålla en tätposition krävs att staten tar sitt ansvar och ökar satsningarna generellt på forskning. Rymdforskningen är ett exempel där Sverige kraftigt minskat anslagen. Räknat i 2004 års priser har anslagen till rymdverksamhet minskat från 410 till 132 miljoner kronor under Thomas Östros tid som forskningsminister.

Rymdforskning kan leda till viktiga resultat på grundforskningsnivå som gör att vi når en bättre förståelse om vår plats i universum. Sverige är ett litet land, och därför är vi beroende av partner för att kunna delta i utforskandet av vårt universum. Satsningar på ett avancerat rymdprogram bör ske i samarbete med andra länder inom EU eller ESA (European Space Agency) för att ge maximal vetenskaplig utdelning. Den högteknologiska utvecklingen inom rymdindustrin kan ge viktiga framsteg som även i förlängningen ger nya arbetstillfällen och ökad tillväxt. Sverige har många tekniskt avancerade företag som skulle ha nytta av de synergieffekter som ett utvecklat rymdprogram skulle ge upphov till.

Många ungdomar väljer bort naturvetenskap och matematik. Det är ett stort problem om företag i framtiden börjar lämna Sverige för att det blir omöjligt att hitta personal med rätt kompetens. En satsning på ett utvecklat rymdprogram, med rätt inriktning, kan stimulera fler att intressera sig för teknik, matematik och naturvetenskap. Rymdprogrammet ska utformas på ett sådant sätt att målen även ska inbegripa att hjälpa skolan att stimulera elevernas intresse för de naturvetenskapliga ämnena. Därför anser jag att en utredning i frågan bör tillsättas.

Stockholm den 28 september 2005

Axel Darvik (fp)