Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att invandrarakademien vid Högskolan i Borås permanentas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att invandrarakademien vid Högskolan i Borås prioriteras vid anslagsgivande till landets högskolor.

Motivering

I Sverige finns många utomordentligt kompetenta personer av utländsk härkomst, många med akademisk utbildning eller motsvarande. Cirka 30 000 människor med utländsk härkomst har ej fått möjlighet till validering av sina betyg och går därför utan arbete. Många andra tvingas inte sällan att acceptera arbeten av mycket enkel natur, utan att samhället söker ta vara på den kompetens som dessa för med sig till Sverige. Väl så allvarligt är att de utländska akademikernas självförtroende eroderar och detta påverkar inte bara deras egen hälso- och livssituation, utan också deras barn.

Kan inte den resurs som invandrade akademiker utgör tillgodogöras i det svenska samhället påverkas sannolikt även framtida generationer med invandrarbakgrund. Det torde vara svårare att motivera barn till invandrade akademiker att skaffa en akademisk eller annan högre utbildning, om föräldrarna själva inte kunnat tillgodogöra sig eller haft nytta av sin egen akademiska utbildning i Sverige.

Högskolan i Borås strävar efter att underlätta för invandrade akademiker att få språkutbildning och därutöver praktik, utbildning och erfarenheter i kulturkommunikation och ledarskap i samarbete med näringsliv och arbetsliv. Man har därför inrättat invandrarakademien som syftar till att ge invandrare med akademisk bakgrund en studiemiljö som inspirerar, ett ökat självförtroende och en väg in i det svenska arbetslivet. Målet är att bättre söka tillvarata ovan nämnda personers kompetens, till gagn för dem själva och för hela samhället. De personer som genomgår invandrarakademien skall inom en tidsram om högst två år ha kompletterat sin utländska akademiska examen med akademiska kompletteringskurser, så att den motsvarar en svensk akademisk examen.

Det goda resultat som invandrarakademien visat genom att så många studenter har fått arbete innebär en samhällsekonomisk vinst. Dessutom har det svenska samhället tillförts en resurs, genom att dessa studenter kan nyttiggöra sin utländska akademiska examen i Sverige, som utgör ett gott komplement till den redan befintliga svenska akademiska kompetensen. För att kunna fortsätta med denna verksamhet krävs dock en långsiktig planering. Kortsiktiga nedskärningar i resurser till högskolan kan innebära att en så viktig utbildning tvingas upphöra. Därför är det angeläget att invandrarakademien permanentas samt att invandrarakademien vid Högskolan i Borås prioriteras vid anslagsgivande till landets högskolor.

Stockholm den 21 september 2005

Else-Marie Lindgren (kd)