Riksdagen begär att regeringen skyndsamt lägger fram ett förslag gällande skolskjuts för elever vid växelvis boende.
I Sverige råder skolplikt för elever under grundskoletiden. Det innebär både att elever är skyldiga att komma till skolan för utbildning och att elever har rätt till utbildning. Som en följd av detta är kommunerna skyldiga att se till att alla elever får undervisning, men också att se till att eleverna kan ta sig till skolan.
I Skollagskommitténs betänkande (SOU 2002:121) föreslås att det i lagtexten klart skall framgå att en bostadsadress skall ligga till grund för bedömningen av rätt till skolskjuts och att eleven skall anses bosatt på den adress där den är folkbokförd. Detta går även i linje med kommunernas inställning i frågan.
Samtidigt görs det rättsliga prövningar av rätten till skolskjuts och frågan har drivits ända upp till Regeringsrätten som i en dom slagit fast att kommunen skall pröva behovet av skolskjuts inte bara från elevens folkbokföringsadress utan även från annan bostad om föräldrarna har gemensam vårdnad och eleven bor växelvis på olika adresser. Det kommer givetvis att innebära stora praktiska problem och ökade kostnader för kommunerna. Det innebär också en stor otydlighet för kommunerna. Skall kommunerna följa Regeringsrättens dom eller är det Skollagskommitténs förslag som kommer att vinna laga kraft? Under sommaren 2004 har ett antal domar som behandlar skolskjuts vid växelvis boende gått vidare till Regeringsrätten, där man inte tagit upp frågan till behandling.
Det är olyckligt att regeringen inte ger skolskjutsfrågan samma dignitet med en separat och skyndsammare hantering av skolskjuts för elever vid växelvis boende. Det innebär att regeringen överlåtit åt domstolarna att utifrån en föråldrad skollag avgöra hur långt kommunernas skyldigheter sträcker sig, istället för att låta detta bli föremål för ett politiskt beslut.
I en interpellationsdebatt med skolministern i detta ärende fick jag beskedet att kommunernas ansvar för att anordna skolskjuts förmodligen kommer att regleras i den kommande skollagspropositionen. Men kommunerna behöver få klara besked omgående då detta är ett mycket angeläget ärende.