Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen framöver i sina budgetförslag skall lämna en samlad redovisning – en sammanhållen ”forskningsbudget” – av anslagen till forskning över alla utgiftsområden i statsbudgeten.
Av statsbudgetens indelning i utgiftsområden är det lätt att få intrycket att den svenska forskningspolitikens utformning behandlas under utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning. Det är emellertid en sanning med betydande modifikation. I själva verket förhåller det sig så att det finns åtskilliga anslag som avser forskning som redovisas under helt andra utgiftsområden. Expertgruppen för EU-frågor, som har tagit sig namnet Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier, erhåller resurser under utgiftsområde 1 Rikets styrelse. Energiforskning tilldelas resurser under utgiftsområde 21 Energi, och under utgiftsområde 24 Näringsliv får konkurrensforskning anslag – för att ta några exempel.
Att anslagen till forskning fördelas på en rad olika utgiftsområden gör det vanskligt att få en samlad överblick av den svenska forskningspolitiken. Det blir svårt att diskutera viktiga prioriteringar och avvägningar. Hur stor del av de resurser som sammanlagt satsas på forskning behöver satsas på grundforskning respektive mer tillämpad forskning? Vilka samlade resultat når forskningspolitiken?
Regeringen bör, enligt min mening, för att avhjälpa dessa brister i sina budgetförslag framöver lämna en samlad redovisning – en sammanhållen ”forskningsbudget”, om man så vill – till riksdagen av de tilltänkta anslagen till forskning över samtliga utgiftsområden i statsbudgeten. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.