Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att all medicinsk forskning skall genomsyras av ett genusperspektiv.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning i jämställdhet i grundutbildningen för all vårdpersonal.
Dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar är högre för kvinnor än för män. Kvinnorna förbises ofta i hjärtforskningen och riskerar därför att få fel behandling, hävdar flera läkare. I en debattartikel i Dagens Nyheter kräver bland andra en chef för Karolinska Institutets genusmedicinska centrum en kraftig satsning på hjärt-kärlforskning ur ett könsperspektiv.
Kvinnor lär vänta längre än män på att söka hjälp för sina besvär och när de väl söker hjälp får de ett passivare omhändertagande än män, trots att de egentligen är sjukare vid första besöket hos läkare.
Det är anmärkningsvärt att fortfarande år 2005 präglas vi av att mannen är norm i det svenska samhället. Inte minst inom medicinsk forskning behövs det en större medvetenhet om de maktstrukturer som finns mellan könen. Även direkt i grundutbildningen av vårdpersonal i hela vårdkedjan måste genusperspektivet och jämställdhetsfrågorna finnas med. Detta bör ges regeringen till känna.
I USA har man enligt uppgift satsat stort på forskning och information till såväl läkare som till kvinnorna angående hjärt-kärlsjukdomar.
Även Sverige borde ta till sig varningarna och synpunkterna från sakkunniga på detta område och göra en kraftfull satsning på att medicinsk forskning ska ha ett klart genusperspektiv för att komma till rätta med den snedfördelning som finns på detta område. Kvinnor och män är olika, det råder inget tvivel om det. Det borde därför vara självklart att varje kvinna och man får en behandling och en medicinering som är baserad utifrån kön. Detta bör ges regeringen till känna.