Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Högskolan Dalarna.
Ett län som vill växa bör och t.o.m. kanske måste ha ett framåt utbildningsväsen. Att ha en högskola är alltså viktigt för att ett län skall blomstra. Vi måste därför – om man skall se allt ur Dalasynvinkel – få en satsning på Högskolan Dalarna.
Jag har en annan motion då det gäller tillsättningen av styrelsen för högskolorna, en viktig sak för en högskola som skall växa. Men att ha politiskt tillsatt styrelser är negativt för en skola och dessutom att ha en ordförande som inte bor i länet. Visst, personen träffar styrelsen och kanske en och annan person från Dalarna, men om man inte bor i länet tappar man hela det sociala livet – en viktig sak för en person med det ansvarsfulla arbetet som ordförande.
Det här var alltså en negativ bild.
Negativ bild nummer två är de åtstramningar och ”låtsassatsningar” som regeringen gjort för Högskolan Dalarna. Men så länge styrelserna innehåller politiker – av samma kulör som regeringen – så sitter man tyst och agerar inte utan finner sig i ekonomiska åtstramningar.
Negativt var då Dalregementet lades ner och regeringen ”låtsades” satsa på högskoleplatser. Jo, det blev ett antal nya platser – men inga pengar skickades med.
Sedan har också ekonomiska ”begränsningar” kommit – också negativt för att skolan skall växa.
Antalet helårsstudenter – under 2004 – var 12 procent lägre än under året innan. Ett nollresultat redovisas, men då har alla förstått att det varit åtstramningar från regeringen.
Styrelsen har fastställt ett visions- och strategidokument. Visionen berättar om hur ledningen ser på skolan om tio år, och det finns anledning att ta med detta dokument:
År 2014 är Dalauniversitetet ett respekterat lärosäte både nationellt och internationellt, en akademi vars fria och kritiska röst tydligt hörs i samhället, både i Dalarna och i världen. Vi är kända för våra nydanande metoder att iscensätta lärande: individuellt, kollektivt och lokalt. Här bedrivs en grundutbildning som är känd för sin höga kvalitet och personalens starka engagemang i studenternas lärande. En syn på utbildning och yrkesförberedelse som integrerade delar av akademisk yrkesutbildning präglar hela högskolans utbud. Studenter som läst vid Dalauniversitetet är kända för sin självständiga förmåga att identifiera, formulera och lösa problem. Dalauniversitetets okonventionella rekrytering, tillsammans med en förmåga att stödja studenter, som kommer från studieovana miljöer, har gjort Dalarna till en av de regioner där flest ungdomar går vidare till högre utbildning. Dalarna tillhör också de regioner som har högst andel yrkesverksamma som deltar i akademisk utbildning. En välrenommerad forskning och forskarutbildning utgör mer än en tredjedel av universitetets verksamhet. Forskningen bygger på en rad ämnesmiljöer både inom det tekniska och humanistiskt-samhällsvetenskapliga området och inom våra specialiseringar är vi nationellt ledande och internationellt kända.
Dalauniversitetet har en stark gemensam identitet med innovativa och internationellt präglade lärmiljöer. Dessa finns inte bara i Borlänge och Falun utan de flesta utbildningarna är också tillgängliga on-line i samverkan med lärcentra i samtliga regionens kommuner.
Dalauniversitetet är ett lärosäte med starkt internationell prägel, väl integrerat i ett gemensamt europeisk system för högre utbildning och forskning. Dalarna är känt för den nära samverkan och partnerskap mellan akademi och yrkeslivet. Dalauniversitetet är en självklar samarbetspartner för utveckling både inom privata och offentligfinansierade verksamheter. Vi spelar en ledande roll i det regionala utvecklingsarbetet.
Det var en vision som heter duga, men skall man nå någonstans gäller det att sikta högt. Nu gäller det dock för regeringen att visa att man menar något då man ofta och gärna talar om satsningar på utbildningen/högskolorna.