Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Sverige bör verka för att EU:s bistånd till Eritrea avbryts.

Motivering

Regimen i Eritrea begår brott mot de mänskliga rättigheterna som är både grova, omfattande och väl dokumenterade. Amnesty International kritiserar i rapporten ”You Have No Right to Ask” de systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i landet. Rättssystemet är under all kritik och landet uppfyller inte kriterier för en rättsstat. Reportrar utan gränsers världsindex över pressfriheten 2004 rankar Eritrea som det femte värsta landet i världen för journalister att verka i.

Den svenska medborgaren och journalisten Dawit Isaak greps i Eritrea för fyra år sedan. Sedan dess sitter han fängslad utan rättegång. I skuggan av 11 september, 2001 satte president Afewerki stopp för all kritik av det nyligen befriade landets ledning. Den fria pressen stängdes och elva journalister fängslades utan rättegång, bland dem Dawit Isaak. Dawit Isaak var delägare till tidningen Setit där han också jobbade.

Dawit Isaak har samma rätt som alla svenska medborgare att få bistånd från Utrikesdepartementet då deras mänskliga rättigheter kränks. Det finns i varje fall en kraftfull åtgärd som den socialdemokratiska regeringen kan göra för att påverka regimen i Eritrea att släppa den svenska medborgaren. Allra viktigast är att agera för att avbryta EU:s bistånd. EU har utlovat Eritrea 88 miljoner euro i stöd under åren 2002–2007. Det är ett omfattande biståndsbelopp.

Mot bakgrund av ovanstående måste den svenska regeringen agera för att EU:s bistånd ska stoppas. Det finns ingen anledning varför EU skall prioritera att stödja ett land som håller en EU-medborgare fängslad utan rättegång och uppträder som att det saknar ambition att påbörja reformer mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Stockholm den 5 oktober 2005

Henrik von Sydow (m)