Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om utbildning av värnpliktiga hjälparbetare i Boden.

Motivering

Det övergripande målet för Sveriges biståndsarbete är att bidra till att skapa förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor och Sida har av Sveriges riksdag och regering fått uppdraget att arbeta mot detta mål att minska fattigdomen i världen. Förutom det direkta samarbetet med enskilda länder handlägger Sida också det svenska bidraget till FN:s och EU:s biståndsarbete. Sidas uppgift är att skapa förutsättningar för förändring och utveckling.

På ett år genomför Sida drygt 6 000 insatser. De handlar bland annat om utbildning, sjukvård, insatser för småföretag, bostäder, rättssäkerhet, forskning, infrastruktur och handelsavtal. Ett stort anslag går också till nödhjälp för människor som drabbats av krig eller andra katastrofer. Fattigdomen har många ansikten och kräver skiftande lösningar.

Sidas personal arbetar sällan direkt med insatserna. De genomförs med hjälp av ca 1 400 samarbetspartner, ofta svenska. Genom att svenska organisationer, företag, myndigheter, föreningar och experter engageras i arbetet bidrar biståndsarbetet på lång sikt även till Sveriges utveckling. Idag erbjuder Sida dessutom utbildning till olika grupper i samhället som är aktiva inom utvecklingssamarbete/u-landsarbete. Myndigheter och organisationer kan också ta del av Sidas interna kurser inom deras s.k. Basutbildningspaket.

Eftersom Sida inte själv arbetar med det direkta arbetet ute i fält vore det ju bra om det svenska försvaret kunde utbilda grupper av ”värnpliktiga” som kunde gå ut i ett område och utföra någon av Sidas insatser, men också ingå i de civila snabbinsatsstyrkor som Sverige tagit initiativ till inom EU. De skulle bl.a. kunna användas för rådgivning och planering inom olika samhällssektorers konfliktområden. Framför allt i ett förebyggande syfte i ett tidigt skede av en konflikt, vilket förhoppningsvis innebär att behovet av militära insatser minskar.

En sådan utbildning kan med fördel förläggas till Boden; där finns bra förutsättningar, lokaler,småföretagare som man kan samarbeta med, övningsytor och erfarenheter från militärutbildning.

Stockholm den 4 oktober 2005

Lennart Klockare (s)

Birgitta Ahlqvist (s)