Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om statlig uppmuntran av olika ideella organisationer som främjar demokrati och rättvisa.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av verksamheter som motarbetar all typ av diskriminering, uppmuntrar till rättvisa handelsvillkor med tredje världen samt främjar en långsiktigt hållbar produktion.

Motivering

Rättvisemärkning är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. Vid val av leverantörer och produkter som är rättvisemärkta krävs att arbetstagare och producenter i utvecklingsländerna får skäligt betalt samt att arbetstagarna får goda arbetsvillkor. Rättvisemärkning innebär att mänskliga rättigheter efterlevs, speciellt vad det gäller barn, kvinnor, funktionshindrade och minoritetsgrupper, samt att produktionen sker så att en hållbar miljömässig utveckling främjas.

För att anslutas till den internationella organisationen avkrävs öppenhet och transparens. Tre svenska leverantörer är anslutna till den internationella organisationen IFAT (The international Fair Trade Association) – Rättvis Handel Import AB, Sackeus och North & South.

Föreningen för Rättvisemärkt i Sverige är en ideell organisation som arbetar för att sprida information om Rättvisemärkt och väcka opinion om Rättvis handel. Föreningen har 21 organisationer som medlemmar och leds av generalsekreterare Alice Bah Kuhnke. Rättvisemärkt har systerorganisationer i 18 länder i Europa, Nordamerika, Australien/Nya Zeeland, Mexico och Japan.

Vi anser att det är viktigt att staten uppmuntrar olika ideella organisationer som främjar demokrati och rättvisa. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Föreningen för Rättvisemärkt i Sverige främjar tredje världens handel genom att garantera att arbetare och odlare får skäligt betalt för sin arbetsinsats. Föreningen idkar opinionsbildning och information för att främja handeln med rättvisemärkta produkter. Det är värdefullt och behövligt med verksamheter som motarbetar all typ av diskriminering samt uppmuntrar till både rättvisa handelsvillkor med tredje världen och främjar en långsiktigt hållbar produktion. Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 5 oktober 2005

Anita Brodén (fp)

Anne-Marie Ekström (fp)

Gunnar Nordmark (fp)