Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen bör verka för ett totalt avskaffande världen över av dödsstraff för den som är under 18 år.
Den generella kampen emot dödsstraff måste fortsätta. Samtidigt är det många av oss som tar extra anstöt av att barn döms till döden i vår värld anno 2005. Vi får aldrig tappa tilltron till att barn och ungdomar bär på möjligheten till förändring, även om de begått allvarliga brott. I mars 2005 beslutade USA:s högsta domstol att dödsstraff inte får utdömas mot den som var under 18 år när de begick brottet. Att USA nu förbjudit dödsstraff mot ungdomar, innebär att kampen mot ett totalt avskaffande världen över har fått en skjuts framåt. Och detta behövs.
I december 2004 återinförde Pakistan möjligheten för landets domstolar att döma ungdomar under 18 år till döden. Detta sker trots att Pakistan 1990 anslöt sig till FN:s barnkonvention, som har ett absolut förbud mot dödsstraff för ungdomar under 18 år. Sedan år 2000 har Amnesty International dokumenterat 18 avrättningar av ungdomar i världen. Hälften av dessa utfördes i USA, men även i Kina, Demokratiska republiken Kongo, Iran och Pakistan har avrättningar av ungdomar verkställts. Enligt uppgift finns för närvarande även barn som dömts till döden i minst två andra länder: Filippinerna och Sudan.
Amnesty International rapporterar följande om Kina: ”Den 8 mars 2004 avrättades Gao Pan för ett brott han, av allt att döma, begick innan han fyllt 18 år. Motstridiga uppgifter i officiella handlingar och användning av olika tideräkning ledde till förvirring kring hans riktiga ålder. Riksåklagaren använde sig av ett falskt dokument i ett försök att bevisa att Gao hade fyllt 18 år när han begick brottet. Gaos advokat uppgav 32 punkter som skulle bevisa att Gao vid den aktuella tidpunkten var under 18 år, men domstolen i Hebeiprovinsen vägrade godta dessa.” Om situationen i Iran rapporterar de: ”Den 15 augusti 2004 ägde en offentlig avrättning rum då 16-åriga Ateqeh Rajabi hängdes mitt i centrala Neka, en stad i norra Iran. Tre månader tidigare dömdes hon för ’handlingar som är oförenliga med kyskhet’. Hon tilläts inte ha juridiskt biträde under rättegången. Hon var enligt uppgift psykiskt sjuk både då det påstådda brottet begicks och under rättegången. Myndigheterna påstod vid själva avrättningen att Ateqeh var 22 år trots att hennes id-kort visade att hon var 16 år.”
Dessa avrättningar bryter mot internationell rätt. Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) och konventionen om barnets rättigheter (CRC) fastslår båda att dödsstraff inte ”skall utdömas för brott som begåtts av personer under 18 år”. Även andra internationella humanitära fördrag ger barn och ungdomar detta skydd. Sverige bör i relationen med de länder som tillämpar dödsstraff för ungdomar under 18 år påpeka de konventionsbrott detta innebär.