Riksdagen begär att regeringen snarast skall återkomma med förslag avseende ändring i lagen om krigsmaterial så att kriterier avseende bl.a. upprätthållande av demokrati och mänskliga rättigheter fordras av land som säljer vapen till Sverige.
I dag finns ingen svensk lagstiftning som reglerar import av krigsmateriel. Sverige köper dock inte materiel eller därtill knuten kompetens från ett land som är föremål för internationella sanktioner eller embargon, eller där svensk sanktion är beslutad. Utöver detta finns det inte några kriterier, förutom de rent affärsmässiga, som styr Försvarets materielverks import. Det innebär att Sverige exempelvis i dag köper vapen från ett land som Vitryssland som i allt högre grad är på väg att utvecklas till en diktatur. Det sker ohindrat eftersom lagstiftning emot att svenska skattemedel går till diktaturer saknas.
I direktiven till den pågående utredningen om krigsmaterielexport har utredaren uppmärksammats på att Sverige saknar lagstiftning som reglerar import av krigsmateriel. Samtidigt erinras det dock i direktiven om att de begränsningar och särskilda restriktioner som gäller export av krigsmateriel inte är direkt tillämpbara när Sverige importerar krigsmateriel för eget behov. Importen sker som en konsekvens av svenska försvars- och säkerhetspolitiska överväganden. Regeringen vill vidare invänta utredningens förslag innan åtgärder vidtas.
Sveriges inställning till vapenimport kan emellertid inte vara så passiv som den socialdemokratiska regeringen förespråkar. I stället ska självklart Sverige vara ett föregångsland som vid köp av vapen enkom handlar från länder som respekterar de mänskliga rättigheterna och demokratins grundvalar. Tanken att svenska skattemedel skulle medverka till att understödja regimer byggda på diktatur och avsaknaden av mänskliga rättigheter är oacceptabel. I fallet Vitryssland är därtill vapenköpen rent kontraproduktiva i förhållande till stödet för demokratiutveckling. Med anledning därav bör lagen om import av krigsmateriel ändras så att kriterier såsom demokrati och mänskliga rättigheter ska fordras av ett land som säljer vapen till Sverige. Regeringen bör återkomma till riksdagen med sådant förslag till ändring i lagstiftningen.