Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning rörande ett svenskt medlemskap i Nato.
Det är lätt att invända mot många av Försvarsberedningens slutsatser de senaste åren, men två av slutsatserna är särskilt problematiska.
För det första tycks den eviga freden ha kommit till Sverige. Ett militärt angrepp mot Sverige bedöms som ”osannolikt under minst en tioårsperiod”. Det stämmer kanske, men vi lever i en föränderlig värld där förändringar kan gå mycket snabbt. Försvaret kan jämföras med en försäkring. Naturligtvis hoppas ingen att en försäkring skall behövas, men om olyckan är framme är det skönt att ha betalt premien. Därför är det olyckligt att försvarsanslagen fortsätter att urholkas.
Det är allvarligt när en av statens mest grundläggande uppgifter, att se till att landets befolkning har ett starkt skydd mot eventuella yttre fiender, sviktar. I dag vet vi att Sverige inte på egen hand kan möta framtidens hot. Vi behöver samverka med andra länder för att främja vårt lands trygghet och säkerhet. Omvänt måste vi också vara beredda att ta vår del av ansvaret för andra länders och vår egen frihet.
För det andra slår Försvarsberedningen fast att Sveriges säkerhetspolitiska läge främjades genom att de baltiska staterna blev medlemmar i Nato. Dessvärre öppnar inte beredningen för ett svenskt Natomedlemskap. Men då beredningen anser att Natoutvidgningen har stärkt säkerheten i Europa, kan man med fog ifrågasätta varför inte ett svenskt medlemskap skulle få samma effekt. Det är tragiskt att beredningen inte ens vågar föreslå en förutsättningslös utredning av ett svenskt Natomedlemskap i ett läge där Nato har genomgått och genomgår stora förändringar.
Världen har förändrats. Kalla kriget är förbi. Väst står inte längre emot öst. Europa utvecklas stegvis till en allt mer enad kontinent. EU utvidgades österut och flera östeuropeiska länder har blivit medlemmar i Nato. Mot bakgrund av ovanstående anser jag att Sverige snarast skall ansöka om medlemskap i Nato.