Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av översyn av farledsavgifterna i norra Öresund.
Öresund är ett av världens hårdast trafikerade sund. Många sjötransporter i norr- och sydgående trafik gör att Öresund intar en av toppositionerna i världen när det gäller sjötrafik, vilket kräver ett avancerat system för sjötrafikinformation (VTS).
Varje dygn passerar flera passagerarfartyg sundet och anlöper svenska hamnar. Det innebär att rederierna betalar farledsavgifter. Detta är rimligt med tanke på det ansvar staten har tillsammans med kommunerna att hålla goda hamnar tillgängliga. Men det kan inte ses som rimligt att farledsavgifterna skall höjas i den grad som aviserats.
Kostnaderna har ökat i takt med tiden, men bör under inga förutsättningar dra i väg så att det blir snedvriden konkurrens mellan land- och sjötransporter. De föreslagna höjningarna på farledsavgifterna är orimliga i förhållande till den service rederiet får. I sundet står i dag en boj som bl.a. av ett rederi rundas endast två gånger per dag, och för det betalar rederiet 4,5 miljoner kronor.
Det passagerarfartyg som seglar mellan Köpenhamn och Oslo gör varje dag två uppehåll i Helsingborg. För detta betalar rederiet farledsavgifter i Helsingborg, men inte i Köpenhamn eller Oslo. De nya farledsavgifterna kommer att drabba rederiet som har två passagerarfärjor som anlöper Helsingborg två gånger dagligen med 2 x 15 minuter. Det är 55 000 passagerare som nyttjar Helsingborg för att stiga ombord eller gå av färjorna. För aktuellt rederi skulle det bli en höjning från 4,5 miljoner kronor till 6,6 miljoner kronor. Dessa två miljoner är tillräckligt för att ett rederi skall avstå från att angöra Helsingborgs hamn.
Det skulle kunna få till följd att 55 000 passagerare i stället tvingas att åka buss eller bil från Köpenhamn eller Oslo!
Regeringen bör få i uppgift att se över regelverket för farledsavgifterna i Öresund. Passagerarbåtar som har så kort anlöpning som 2 x 15 minuter och servar 55 000 människor om året borde vara en tillgång för en svensk hamn, men avgiften måste vara rimlig. Det skulle vara till stor nackdel för både miljön, passagerarna och hamnens ekonomi om rederiet väljer att undvika uppehållet i Helsingborgs hamn.
Med tanke på att det är viktigt att bevara god miljö och god service åt turister och dagligpendlare och i viss mån även nyttotrafik, bör farledsavgifterna ligga kvar på nuvarande nivå. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att utreda vilka konsekvenser en höjning skulle få.