Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om satsningar på Västerbottens vägnät.

Motivering

En bra utbyggd och väl underhållen infrastruktur är en viktig förutsättning för att alla delar av landet ska få en positiv utveckling. Västerbotten är inget undantag. Ett vidsträckt län som Västerbotten är mycket beroende av en väl fungerande infrastruktur bland annat då skogsindustrin och annan basindustri fraktar stora mängder gods och råvaror. Men naturligtvis är även annan industri och länets småföretag beroende av en väl fungerande infrastruktur. Samtidigt behövs bra vägar för att människor ska kunna pendla till sina jobb.

Västerbotten har i Umeå en mycket expansiv universitetsstad där samtidigt E 4:an går rakt igenom staden. Det innebär stora negativa konsekvenser i form av ökade utsläpp, försämrad stadsmiljö och att en flaskhals för både gods- och persontransporter uppstår. Det är något som det lokala näringslivet också påpekat. Här behövs åtgärder.

Precis som det finns delar där nya vägar behövs gäller det att underhålla och säkra upp de vägar som redan finns. Ett mycket tydligt exempel som på senare tid fått stå tillbaka trots löften om förbättringar är väg 363 som är en pulsåder för företagen i Vindeln.

Listan på exempel vad gäller vägsträckor som behöver åtgärdas vad gäller både nybyggnation, underhåll, satsningar på tjälsäkring och bärighet kan göras lång. Västerbotten är också ett län med många mil bestående av enskilda vägar. Det är ett vägnät som har stor betydelse både för bofasta men också för turister och skogsnäringen. För att säkerställa en positiv utveckling av Västerbotten när det gäller jobb och företagande behöver satsningar på infrastrukturen göras. Att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i den senaste statsbudgeten väljer att minska på anslagen till vägarna är oroande, inte minst för ett län som Västerbotten.

Stockholm den 4 oktober 2005

Maud Olofsson (c)