Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppta överläggningar med företrädare för regeringarna i Danmark och Tyskland och delstatsregeringen i Schleswig-Holstein för att i processen för fast förbindelse över Fehmarn bält framföra Sveriges intressen.

Motivering

Godstransportdelegationen påpekade i sitt slutbetänkande 2004 att Sverige bör bli bättre på att i det internationella arbetet lyfta fram den nordliga dimensionen och de specifika förutsättningar som denna innebär. En angelägen investering för att knyta de nordiska länderna till kontinenten är en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland över Fehmarn Bält.

Fehmarn bält-förbindelsen skulle öka järnvägens konkurrenskraft och utgöra det viktiga tredje steget efter Öresundsförbindelsen och förbindelsen över Stora Bält i arbetet med att skapa fasta förbindelser mellan de nordiska länderna och den europeiska kontinenten. Den förkortade transporttiden som följer av Fehmarn bält-projektet är ett mycket starkt argument för projektet. Fast Fehmarn bält-förbindelse i kombination med Öresundsförbindelsen förbättrar förutsättningarna radikalt för att bedriva en gränsöverskridande internationell persontrafik och godstrafik. Godstrafiken från de nordiska länderna till de stora exportmarknaderna på den europeiska kontinenten underlättas. Projektet finns med på EU:s lista med de prioriterade Transeuropeiska transportnätverken (TEN-T).

I juni 2004 träffades i Berlin en principöverenskommelse mellan den danska och tyska regeringen om samarbetet för en vidare utveckling mot att förverkliga förbindelsen över Fehmarn bält. Den 24 juni i år möttes i Köpenhamn den tyske ministern för transport-, bygg- och bostadsfrågor, den danske ministern för transport- och energifrågor samt ministern för vetenskap, ekonomi och transportfrågor i delstaten Schleswig-Holstein för uppföljande beslut. Inriktningen är att förbindelsen ska vara klar 2015. Det underströks i kommentarerna från ministrarna efter årets möte att Fehmarn bält-förbindelsen inte enbart stärker kommunikationerna mellan Danmark och Tyskland utan mellan hela Skandinavien och övriga Europa. Jag instämmer helt i denna analys och anser att den svenska regeringen och berörda svenska myndigheter i olika EU-sammanhang bör vara pådrivande för att förverkliga fast förbindelse över Fehmarn bält. Att Sverige blir en del av ett europeiskt höghastighetsnät kommer att positivt påverka utbyte av varor och framför allt tjänster, vilket är avgörande för vår tillväxt och välfärd.

Sverige måste snarast gå in i Fehmarn bält-processen och delta med svenska önskemål, behov och visioner.

Den ambitiösa tidsplanen för Fehmarn bält-projektet innebär att det brådskar! Ärendet är högaktuellt också mot bakgrund av det projekt som under 2005 startats inom Banverket om ”persontrafik i hastigheter över 200 km/tim”.

Stockholm den 30 september 2005

Olle Sandahl (kd)