Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bevarad kvalitet i färjetrafiken till och från Gotland.

Motivering

Gotland är beroende av en fungerande färjetrafik för att åstadkomma en positiv regional utveckling. En god tillgänglighet i turtäthet, biljettpriser och kvalitet är faktorer som mer än något annat har betydelse för Gotlands utveckling.

Den gotländska färjetrafiken har under alla år varit ett stort samtalsämne. För Gotland och dess boende, för turism och gotländskt näringsliv har färjetrafiken länge varit och är det naturliga för de nödvändiga kontakterna med omvärlden. Flyget är ett komplement men kan aldrig ersätta färjetrafikens resor och frakter. Färjetrafiken utgör Gotlands ”väg” till och från fastlandet. De färjeförbindelser som vi har i dag med snabbgående färjor som anlöper Oskarshamn och Nynäshamn fungerar bra och är också oerhört viktiga för Gotlands utveckling som kommun, län och region.

Den senaste tiden har det dock synts stora orosmoln på den gotländska färjetrafikhimlen. Det senaste är den föreslagna prisökningen på såväl passagerar- som godstrafiken samt på den föreslagna turindragningen med ca 200 enkelturer. Det skulle vara en katastrof för samhället om förslagen skulle genomföras. Alla möjligheter måste prövas och åtgärder vidtas så att det inte sker en försämring av nuvarande färjetrafik.

På Gotland bor 57 639 människor och det finns ca 6 700 företag. Gotland har som kompensation för omställning av försvaret lovats ersättningsjobb. Det är mycket positivt med de nya arbetstillfällena, och en fungerande och tillgänglig färjetrafik är en del i argumenten för att det är möjligt att utlokalisera till Gotland. Den positiva utveckling som Gotland i dag står inför får inte äventyras av sämre och dyrare färjetrafik.

Den gotländska färjetrafiken är för viktig för oss gotlänningar för att vara ett utsatt spel på marknaden. Vi anser att staten måste kunna garantera minst dagens kvalitet när det gäller tidtabeller, komfort och anständiga biljettpriser.

Det sägs att Rikstrafiken saknar de pengar som behövs för att kompensera färjetrafiken för ökade oljekostnader. Det rimliga är att Rikstrafiken följer det avtal som upprättats mellan Destination Gotland och Rikstrafiken. Det som kan diskuteras är hur stor ökningen är av kostnaderna för att driva färjetrafiken.

Destination Gotland vill få del i det statliga sjöfartsstödet. Rederinämnden, som administrerar stödet, har efter kontakter med rederiet gjort en framställning till Näringsdepartementet om att förordningen bör revideras. En möjlig lösning för att klara kostnaderna för resterande del av avtalsperioden skulle kunna vara att Destination Gotland beviljas sjöfartsstöd. Normalt skall det statliga anslaget till färjetrafiken minska om sjöfartsstöd beviljas, men i nuvarande situation där Rikstrafiken inte ser sig ha pengar till att behålla en god standard kan ett sjöfartsstöd vara en lösning. Efter förhandling med rederiet borde det gå att komma fram till det belopp som fattas som kompensation för oljekostnaderna, det belopp som sjöfartsstödet skall utgöra och hur sjöfartsstödet skall avräknas från det statliga anslaget för Gotlandstrafiken.

Stockholm den 4 oktober 2005

Christer Engelhardt (s)

Lilian Virgin (s)