Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i trafikförordningen införa promillegräns för framförande av cykel.
I dag är det inte straffbart enligt lag att cykla onykter. I fall cykel är inblandad i olycka och polisen har anledning att kontrollera nykterheten på cyklisten är straffrubriceringen enbart vårdslöshet i trafik. Som svar på min motion på samma tema under riksdagsåret 2004/05 ansluter sig utskottet till den grundläggande syn som man finner i motionen – att alkohol och droger i trafiken måste motverkas på kraftfullaste sätt. Utskottet hänvisar till två viktiga utredningar inom ämnet. Då utredningarna främst rör en översyn av lagstiftningen gällande rattfylleri samt möjligheten att så fort som möjligt införa ett krav på alkolås eller andra tekniska system som förhindrar rattfylleri bör frågan gällande promillegräns för cyklister återigen lyftas upp. Då denna fråga är av en sådan dignitet, och då kunskapen kring frågan är väl utvecklad, behövs det ej invänta en utredning för att fatta ett beslut kring promillegräns för cyklister.
Mellan åren 1985 och 2002 har 1 107 personer dödats i vägtrafikolyckor där motorfordon och cyklist/moped har varit inblandade. Mellan samma år har 10 836 personer blivit svårt skadade i polisrapporterade vägtrafikolyckor inom samma kategori (Källa: Vägverket).
Två forskare, Ulf Björnstig, f.d. trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket, och Per-Olof Bylund, Akut- och katastrofmedicinskt centrum vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå, har nu gjort gällande att hela 80 % av de cyklister som får allvarliga skallskador nattetid är onyktra. Under åren 1990 och 2003 följde de upp nära 500 cyklister som drabbats av allvarliga skallskador och hjärnskakningar i Umeås innerstad. Resultaten var entydiga: alkohol och cykling är en livsfarlig kombination.
Berusade cyklister har svårare med balans och koordination. Vid fall har man även svårare att skydda huvudet.
I studien konstaterar forskarna att fyra av tio cyklister som ådrog sig skador var berusade vid olyckstillfället. Bland de cykelolyckor som skedde kvälls- och nattetid var hela 80 % av cyklisterna onyktra.
Cyklisterna rör sig i trafiken på samma sätt som mopedister och bilister, och samma krav torde kunna ställas på dem. Riksdagen har beslutat om en nollvision och då bör man kunna kräva att samma regler, med en alkoholgräns på 0,2 ‰, ska gälla för alla trafikanter, oavsett om det är en motoriserad eller omotoricerad tvåhjuling.