Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tidigarelägga arbetet med att förbättra järnvägen till Hargshamn.
Hargshamn i Uppland har gamla anor. Hamnen nyttjades redan på 1600-talet för utskeppning av stångjärn från Hargs bruk och från malmen i Dannemora gruvor. Under senare år har hamnen i Hargshamn byggts till och har nu bl.a. en ny kaj som är 100 meter lång och ett vattendjup på 12,3 meter. Man har också fått tillstånd från miljödomstolen att hantera 3 miljoner ton gods samt att bygga ytterligare två kajer och även fördjupa farleden. Hargshamn har på några få år tagit över drygt 20 % av godsflödet över Ålands hav, och redan med nuvarande kapacitet är en fördubbling av godsflödet möjligt. Kommunalt godkännande av en utbyggnad med oljehamn föreligger också. Det innebär att Hargshamn kan bli en viktig godshamn av hög klass med strategiskt läge i ett öst-västligt kommunikationssystem från Bergen i Norge till S:t Petersburg i Ryssland. Tillgången till djuphamn i kombination med järnväg samt goda förbindelser är andra faktorer som kan medverka till att utveckla Hargshamn till en viktig transithamn för godstrafik mot Finland, Ryssland och Baltikum.
Sjötransporter har fortfarande en stor betydelse för den ekonomiska utvecklingen, men de måste kombineras med effektiva hamnar med anslutning till kapacitetsstarka vägar och järnvägar för att uppnå erforderlig konkurrenskraft. Hargshamns läge och kapacitet gör också att hamnen har stora möjligheter att avlasta Stockholms frihamn och Nyköpings hamn som i dag har stora problem med sin hamnverksamhet. För att hamnverksamheten skall utvecklas är järnvägen av central betydelse.
Det handlar om att kunna transportera större godsvolymer till och från Hargshamn på ett säkert och miljövänligt sätt. I dag är högsta tillåtna hastighet på järnvägen 70 kilometer i timmen och den är inte elektrifierad. För att säkerställa att fler och större godstransporter görs på järnväg krävs att järnvägen förbättras och elektrifieras samt att den får en sträckning med anknytning till stambanan söderut. Det är en sträckning som redan finns skisserad i Östhammars översiktsplan.
Utbyggnaden av Hargshamn och järnvägsförbindelserna med stambanan måste ske samtidigt. Det innebär att banverket bör få i uppdrag att tidigarelägga arbetet med att förbättra järnvägen till och från Hargshamn. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.