Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sätta användaren i fokus när man utformar tekniska lösningar på myndigheter och offentlig service.
IT-propositionens namn, Från IT-politik för samhället till en politik för IT-samhället, säger något om det teknikskifte som vi befinner oss mitt uppe i. En politik för informationssamhället ställer krav på ett brett ansvarstagande och bygger på ett bejakande av de möjligheter som den snabba utvecklingen innebär.
I den alltmer datoriserade och digitaliserade världen måste vi se till att tekniken blir tillgänglig för alla – speciellt tillgängligheten för människor i mötet med den offentliga servicen. När människor kontaktar myndigheter och andra funktioner måste tekniken skapas med blicken riktad på funktionalitet utifrån människans perspektiv – inte tekniken i sig. Den tekniska lösningen kan skapas i all välmening, men om inte användaren är i fokus blir funktionen dålig.
Vi kan skapa hur häftiga system som helst, men blir en enda människa begränsad är det ett misslyckande. Lite krasst uttryckt får tekniken inte bli en lekstuga för tekniker, som vi ibland får indikationer på. Tekniken ska hjälpa till att effektivisera byråkratin och uppfylla kravet på ”24 timmarsmyndig-heten”, som stipulerar en miniminivå i tillgänglighet för medborgare gentemot myndigheterna.
Vi möter människor som upplever telefonsystem och andra tekniska lösningar med anvisningar är svåra att förstå och otydliga, och då är fokus på tekniken och inte på människan.
Därför menar vi att användaren måste stå i fokus för lösningar som ska användas som medel mellan människa, teknik och offentlig service.