Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överväga möjligheten att trafikskollärarutbildningen blir en högskoleutbildning.
Sverige är ett föregångsland när det gäller trafiksäkerhet. Stora ansträngningar görs av många olika aktörer för att uppnå nolvisionen. En del i trafiksäkerhetsarbetet är körkortsutbildningen. Många tar körkort som privatister men körskolorna har en mycket viktig roll i att utbilda körkortstagare till ansvarstagande bilister.
För att kunna bli goda utbildare krävs naturligtvis att lärarna i sin tur har fått en god utbildning. Deras roll har förändrats från att vara rent körteknisk till att vara beteendepåverkande, inte minst när det gäller alkoholens och hastighetens påverkan på trafiksäkerheten.
Eftersom beteendepåverkan har fått allt större betydelse har riksdagen nyligen lagstiftat om särskild utbildning för handledare vid privat övningskörning samt utökad riskutbildning. För att kunna påverka elevernas beteende krävs en god pedagogisk utbildning.
Idag utbildas körskollärare genom en påbyggnadsutbildning efter gymnasiet. Utbildningstiden är 1,5 år. För närvarande finns sådana utbildningar på åtta platser men utbildningsorter kommer till och försvinner beroende på de prioriteringar som görs i de aktuella kommunerna. Utbildning till trafikskollärare kan också genomföras som arbetsmarknadsutbildning där arbetsförmedlingarna köper utbildningar. Dessa utbildningar är många gånger kortare än 1,5 år.
Ett stort problem är hur dessa utbildningar kvalitetssäkras. Vägverket som har sektorsansvar för trafiksäkerhet och vars trafikinspektörer avgör om eleven skall få körkort vid uppkörningen har inget inflytande över utbildningarna. Utbildningen står under tillsyn av Skolverket.
För att ytterligare höja kompetensen och statusen på yrket bör trafiklärarutbildningen bli en högskoleutbildning.