Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om Ystads hamn.
Investeringar i infrastruktur är långsiktiga projekt. De planer som Banverket presenterar har därför stor betydelse för regionernas utveckling i kort, men framför allt långt perspektiv. I Skåne sker idag en utveckling i handel och industri med sikte på länderna i öst, som nu är med i EU. Då är det självklart att ta hänsyn till detta i det fortsatta planeringsarbetet, när det gäller utformningen och utvecklingen av infrastruktursatsningar.
Banverket har presenterat en rapport, ”Regional utvecklingsplan för kombiterminaler”, som nu är ute på remiss. Rapporten har tyvärr missat den utveckling som pågår idag vad gäller handel och transporter mellan Ystads hamn och Centraleuropa. I rapporten sägs inte att Ystads hamn ska ingå i den framtida terminalstrukturen. Förbättringar av järnvägarna i Polen sker nu snabbt och öppnar upp för kombitransporter till och från hela centrala och östra Europa. Den polska regeringen prioriterar en sådan utveckling och står bakom en satsning på Ystads hamn för framtiden. I Ystads tvillinghamn Swinoujscie/Stettin är tre områden reserverade för kombitrafik vid Polens modernaste och största färjeterminal. Green Cargo och Raillog AB, inom Schenkerkoncernen, anser att Ystad är det viktigaste alternativet till förbindelserna via Tyskland.
Ikea hör till de storföretag som ställer sig positiva till kombitransporter Ystad–Polen och vill öka transporterna. Ystads hamn beräknar att den nya kombibangården medför att godstrafiken på järnväg går mot en fördubbling på fem till sju år.
De närmaste fem åren beräknas Ystads hamn stå för en volymökning på 70 procent. Alltfler svenska storföretag väljer Ystads hamn och hamnen är redan femte största hamn i Sverige för anlöp av fartyg. Ur ett miljöperspektiv har tågtrafiken fått en viktigare roll i den totala transportpolitiken. Ystads hamn är idag ensam i Sverige med att ha tågfärja till Polen.
Kombitrafiken kan och ska utvecklas. Därför har Ystad hamn planerat för och har beredskap för att med kort varsel inleda arbetet med att bygga en kombibangård i omedelbar anslutning till Ystads befintliga bangård. Teknisk utrustning för lyft av trailar, växelflak och containrar är redan inköpta och hanteringen kommer att erbjudas på neutral basis åt alla trafikoperatörer.
Införandet av kombiterminaler i hamnar är ett viktigt led i arbetet med att fånga upp biltrafiken innan den ger sig ut på vägnätet längre sträckor, något som är nödvändigt för att bidra till att det nationella klimatmålet för perioden 2008–2012 uppnås och att miljökvalitetsmålet kan uppnås.
Vi anser med det anförda att Ystads hamn måste ingå i Banverkets regionala utvecklingsplan angående den framtida terminalstrukturen på lång sikt.