Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om åtgärder för att EU:s postdirektiv skall efterlevas i Sverige och Postens försämringar stoppas.
Utveckling, förbättring och kvalitet är viktiga ord i EU:s postdirektiv 97/67/EG. Enligt direktivet skall medlemsländerna säkerställa att de som tillhandahåller samhällsomfattande posttjänster gör minst en insamling och en utdelning varje arbetsdag, minst fem dagar i veckan. Utdelningen skall ske vid juridisk eller fysisk persons bostad, eller i undantagsfall vid särskilda anläggningar. Sådana undantag skall beviljas av tillsyningsmyndigheten, i Sveriges fall Post- och telestyrelsen (PTS), och anmälas till EU-kommissionen.
Just nu gör Posten AB en översyn av postutdelningen, som på sina håll slår väldigt hårt emot enskilda och familjer. Låt oss ta ett exempel: För två permanentboende familjer i byn Årböle, Tierps kommun, upphör utdelningen och istället tvångsförflyttas deras postlådor två–tre kilometer bort. Detta rimmar illa med att postdirektivet från 1997 talar om förbättrad kvalitet för Postens kunder. Dessa gårdar har haft väl fungerande lantbrevbärarservice i 60 år!
Samtidigt erbjuder sig Posten AB att fortsätta utdelningen som tidigare mot betalning. Det kallas ”hämta/lämna-service” och kostar 1 250–2 500 kr/månad. Vi anser det vara helt orimlig att privatpersoner skall behöva betala 20 000–30 000 kronor per år för något som borde vara en självklar samhällsfunktion för alla medborgare. Oavsett vilket alternativ man väljer blir detta en orättvis kostnad som slår hårt mot familjer och småföretagare i glesbygd. Konkurrensneutralitet måste råda på detta område!
Statsrådet Ulrica Messing har tidigare sagt sig villig att vidta åtgärder, om rapporteringen från PTS skulle tyda på brister i den rikstäckande postservicen. Utifrån de uppgifter som har kommit statsrådet till del, borde det vara tydligt att det finns uppenbara brister i Postens service. Posten AB hänvisar till PTS gällande riktlinjer och tänker inte ändra sina besparingsåtgärder. Ett grundfel i dessa riktlinjer är att de tillåter Posten att ha så stora skillnader i samhällsviktig infrastruktur mellan glesbygd och tätort.
Vi är förvånade över att regeringen tillåter tillsynsmyndigheten PTS ha olika och ”segregerande” riktlinjer för medborgare i glesbygd kontra tätort, i synnerhet när det som i detta fall gäller en samhällsviktig infrastruktur.
Skulle elnätsbolagen eller Telia ha samma orättvisa riktlinjer att stödja sig mot, skulle medborgare som bor avsides i glesbygd snart sakna både elförsörjning och fast telefoni.
En prövning av riktlinjerna mot postdirektivet bör omgående genomföras. För medborgarnas skull behöver åtgärder vidtas för att garantera att EU:s postdirektiv efterlevs i Sverige och Postens försämringar stoppas.