Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att förbättra pendlingsmöjligheterna mellan Örebro och Stockholm.

Motivering

Infrastruktur är en viktig förutsättning för ökad tillväxt, då bra kommunikationer skapar möjlighet för mänskliga möten. Kommunikationer är således av avgörande betydelse för en regions utveckling. Riksdagen har också beslutat om en både effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning både för näringslivet och för medborgarna.

Mälardalsregionen har expanderat kraftigt de senaste åren. En av anledningarna till det är säkerligen de förbättrade kommunikationerna inom regionen och till Stockholm, som Svealandsbanan (över Eskilstuna) och Mälarbanan (över Västerås) bidragit till. När beslut om banbyggena blev klara satte kommunerna däromkring igång med omfattande åtaganden för att förverkliga de nya bansträckningarna. Resultatet blev över förväntan och få hade kunnat förutspå omfattningen av den pendlingskultur som uppstått efter att banorna byggts. Många människor har kunnat välja att bosätta sig och arbeta i olika kommuner längs banan. Pendlingsavstånden har därmed minskat rejält och idag är det inte ovanligt att människor arbetar i Stockholm men bor i en stad 10–15 mil från huvudstaden.

Sedan banorna blivit klara har dock västra Mälardalen dvs. Örebro län, tappat i effektiv tågförbindelse till och från Stockholm och de snabba förbindelserna har blivit färre än tidigare. Många sträckor har dragits in och restiderna har förlängts grund av sämre tåg och fler byten. Direkttågen mellan Örebro och Arlanda har ställts in. Likaså försvinner direkttågen mellan Hallsberg/Örebro och Stockholm via Eskilstuna helt, förutom en direkttur i varje riktning. Det är uppenbart att det inte räcker med att lägga ut skenor på backen om vi inte satsar resurser på trafiken. Det sammanhållna tågsystemet i Mälardalen håller således på att luckras upp och integrationen i regionen tappar kraft.

För många människor är direktförbindelserna med Stockholm och andra delar av Mälardalen oerhört viktiga. När banorna byggdes kunde människor fatta långsiktiga beslut gällande arbete och bostad med utgångspunkten att kommunikationerna förbättrats. Många människor har byggt sin vardag kring arbetspendlingen och försämras förutsättningarna och familjer inte längre kan kombinera sitt arbetsliv med familjelivet, kan de tvingas att flytta. Det skulle få stora konsekvenser för Örebro men också för Sverige övrigt, eftersom Örebro varit en tillväxtmotor i Mälardalen.

Örebro län har med sina goda förutsättningar för tillväxt möjlighet att med egen kraft växa sig starkare med sina medborgare. Länet har i grunden inte behov av fler AMS-platser, stödåtgärder och annat bistånd. Men för att ta vara på sådana goda förutsättningar krävs att avtal om infrastruktursatsningar hålls, kunskapsutveckling sätts i fokus, företagsamhet uppmuntras och investeringar underlättas. För staten är infrastruktursatsningar vettigare än alla bidragsstöd man kan uppbåda. Det krävs dock långsiktighet för att människor inte skall känna sig lurade på givna kommunikationsförutsättningar till t.ex. Stockholmsregionen.

Stockholm den 4 oktober 2005

Johan Pehrson (fp)