Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över möjligheterna till utökad investeringsstimulans, genom projekt eller annat inom ramen för de s.k. Klimppengarna, för att underlätta en flerbränslestrategi.

  2. Riksdagen beslutar att ikraftträdandet av lagen om att tillhandahålla alternativa drivmedel senareläggs.

Bakgrund

Transportsektorn står för cirka 40 procent av koldioxidutsläppen i Sverige. Utsläppen har ökat de senaste 25 åren, medan utsläpp från andra sektorer har minskat. Nödvändiga åtgärder måste vidtas för att transportsektorn ska kunna bidra till att Sverige uppfyller sitt klimatmål om att minska utsläppen av växthusgaser med 4 procent fram till år 2012, jämfört med 1990. EU-kommissionen har dessutom ställt upp målet att alternativa drivmedel senast år 2020 ska ha ersatt 20 procent av de konventionella drivmedlen inom transportsektorn.

Nödvändig flerbränslestrategi

Vi menar att regeringens proposition ”Skyldighet att tillhandahålla förnybara drivmedel” är en betydelsefull del i den flerbränslestrategi som är nödvändig inför framtiden.

Det socialdemokratiska partiet har vid ett antal kongresser behandlat frågan om förnybara drivmedel och vikten av flera alternativ. Flerbränslestrategin kom också till uttryck under 2004: ”De länder som utvecklar teknik och forskningsrön som kan minska miljöpåverkan, effektivisera energianvändning och annat resursutnyttjande samt förbättra hälsan har stora tillväxtmöjligheter. Vi vill också öka tillgången på miljövänliga alternativa bränslen, till exempel etanol, biogas, vätgas och andra typer av nya fordonsbränslen, samt bränsleceller. Som ett renare alternativ till olja och kol bör också naturgasen kunna spela en viktig roll.”

Många av de remissvar som har inkommit på propositionen varnar för en inlåsningseffekt på grund av att etanolpumpar är så mycket billigare att installera än övriga alternativ. I remissvaren markeras en stark tveksamhet till att marknaden låses till en produkt och att den hämmas i sin utveckling. Vi känner stark oro över att de praktiska konsekvenserna av förslagen kan innebära en förlångsammad utbyggnadstakt och sämre tillgänglighet av andra förnybara drivmedel.

Den socialdemokratiska regeringen har tidigare levererat ett flertal förslag till att bibehålla mångfalden av förnybara drivmedel. Som exempel kan nämnas förmånsbeskattning av tjänstebilar, olika investerings-, forsknings- och utvecklingsprogram, klimatinvesteringsprogram med mera. Vi ansluter oss till dessa förslag i såväl remissvar som regeringsförslag och menar att regeringen bör se över möjligheterna till utökad investeringsstimulans genom projekt eller annat inom ramen för de så kallade Klimppengarna, för att underlätta en flerbränslestrategi.

Tidplanen

I propositionen föreslås att lagen ska träda i kraft den 1 februari 2006. Tillhandahållandet av drivmedel ska sedan byggas upp successivt utifrån en volymmässig grund. Vägverket får möjlighet att ge dispens.

Vi anser, i likhet med många remissinstanser, att tidplanen är för pressad. Risken är att en snäv tidplan skapar alltför många dispenssituationer och onödigt administrativt arbete. Många av de riktigt stora bensinstationerna erbjuder dessutom redan förnybara bränslen. En rimlig kompromiss är att skjuta upp ikraftträdandet till våren 2006.

Stockholm den 26 oktober 2005

Carina Moberg (s)

Jarl Lander (s)

Krister Örnfjäder (s)

Hans Stenberg (s)

Monica Green (s)

Claes-Göran Brandin (s)

Kerstin Engle (s)

Börje Vestlund (s)