Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att klassindelningen på tåg bör avskaffas.

Motivering

Klass beskriver i marxistisk betydelse en persons eller grupps relation till produktionsmedlen, och är i mer vardagliga politiska sammanhang en term som används vid indelning enligt ekonomiska och sociala kriterier. Klass är och har också varit benämningen på olika komfortklasser för resande, som är kopplad till ekonomiska och sociala kriterier.

Den svenska transportpolitikens klassindelning har gamla anor. I den svenska järnvägens barndom hade 1:a klass breda, mjukt stoppade säten och mattor på golven, och 2:a klass hade något enklare stoppade säten och ingen matta. 3:e klass hade träbänkar och små fönster. På Malmö–Limhamns Järnväg fanns under en tid t.o.m. 4:e klass (ståplats i vagn utan fönsterglas). 3:e klass, som sedan 1930-talet normalt hade stoppade säten, försvann i Sverige liksom i de flesta europeiska länder 1956. Då blev gamla 3:e klass ny 2:a klass och gamla 2:a klass blev 1:a klass.

På inrikesflyg och passagerarfartyg är numera all egentlig klassindelning avskaffad. Tidigare förekom system liknande järnvägens.

Inom järnvägen finns i Sverige i dag 1:a och 2:a klass, och skillnaden är främst större utrymmen i 1:a klass. I vissa tågtyper, som X 2000, förekommer det att resande i 1:a klass får allt från gratis tidningar till kompletta måltider inkluderat i biljettpriset.

Nästa år, 2006, är det 50 år sedan tredje klass på tåget avskaffades. Nu är det dags att ta steget fullt ut och avskaffa klassamhället inom transportpolitiken helt. Inga transportmedel framförda i Sverige bör hädanefter få verka med det gamla klassamhället som utgångspunkt. Vi anser att alla inrikes tågresor i Sverige från och med den 1/7 2006 skall bli klasslösa. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2005

Rossana Dinamarca (v)

Kalle Larsson (v)