Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en ökad andel av den totala investeringsramen för stamvägnätet till Kalmar län.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en ökad andel av den totala anslagsramen i landet för regional transportinfrastruktur till angelägna väginvesteringar i Kalmar län.
Kalmar län och sydöstra Sverige är attraktiva delar av landet med goda förutsättningar till en positiv utveckling. Inte minst gäller detta när länet håller på att vävas ihop med en av Europas intressantaste tillväxtregioner i Östersjöområdet. Det finns stora samhällsekonomiska vinster att hämta i att bygga ut goda kommunikationer och öka säkerheten och framkomligheten på vägarna. Ökade kommunikationssatsningar är också viktiga inslag för att möta de företagsflyttningar och nedläggningar som drabbat länet under senare tid. Utlovade satsningar från statsmakternas sida har i det fallet hittills uteblivit. Därför krävs en ökad andel såväl av investeringsmedel i stamvägnätet som i det regionala och lokala vägnätet.
Vad gäller vägar finns det 4 viktiga hörnstenar som bidrar till ett hållbart transportsystem för Kalmar län.
Det är för det första E 22 som är själva livsnerven i sydost. Den binder samman trafiksystemen i Öresundsregionen och Mälardalen med det nya Europa i öster och fungerar som en pulsåder genom Kalmar län och sydöstra Sverige.
Det är för det andra tvärförbindelserna som knyter samman mindre tätorter och landsbygden till E 22 och järnvägssystemet i länet. Genom bra tvärgående vägar kan transporter mellan ostkusten och västkusten till Östersjöstaterna knytas samman. Det spar tid och pengar framför trafik genom Öresund. Det är främst Rv 33 och 35 till hamnen i Västervik, Rv 23 och 34 och Lv 127 till hamnen i Oskarshamn, Rv 25 och 31 till Kalmar och Lv 504 och Rv 28 till Bergkvara samt Rv 23 och 34 och Lv 127, 603, 628 och 641 till Södras skogskombinat vid Mönsterås. Hit kan också Ölandsbron med anslutningar räknas.
Det är för det tredje en förbättrad framkomlighet på de små och medelstora vägarna i länet, både allmänna och enskilda. Stor skogsproduktion och ett transportintensivt jordbruk kräver bra landsbygdsvägar där inte minst tjälsäkring och permanent bra bärighet är av stor vikt.
Det är för det fjärde en säkrare trafikmiljö genom separerande mitträcken på vägar med högst trafikbelastning. Hit kan också räknas satsningar på säkra förbifarter och cykelvägar till skolor och arbetspendling.
De ramanslag och investeringsmedel som aviserats är inte tillräckliga och motsvarar på intet sätt behov och löften.
Anslagen räcker inte för att uppfylla industrins behov. På Södra och övriga skogsindustriers transportleder för virke kan bara en bråkdel av nödvändiga förbättringar genomföras och det i landets största skogslän söder om Dalälven. För ett län med Sveriges näst högsta mjölkproduktion innebär det att mjölkbilarna måste fortsätta att köra, oavsett om vägen håller eller inte.
Anslagen räcker inte till några större satsningar i turisttäta delar av regionen som Tjust, Astrid Lindgrens värld och Glasriket.
Anslagen räcker inte till behövliga trafiksäkerhetsåtgärder som mittseparering av riksväg 34 och mittseparering av riksväg 23 i närheten av Oskarshamn. Turister och tunga fordon får fortsätta att samsas om det begränsade vägutrymmet.
Anslagen räcker inte till att genomföra de upprustningar som behövs för att vägsystemet ska kunna bidra till ökad rörlighet på arbetsmarknaden och vidga länets arbetsmarknader. Nuvarande isolerade lokala arbetsmarknader kommer att bestå, vilket allvarligt hotar såväl nödvändig regional tillväxt som samtidigt bidrager till en ökad nationell tillväxt. Samtidigt försvåras möjligheterna att lösa inträffade sysselsättningskriser vad t.ex. beträffar Electrolux flytt från Västervik.
Stamvägarna i länet är E 22 och riksvägarna 25 och 33. De aviserade satsningarna på dessa motsvarar på intet sätt behovet. Det motsvarar inte heller länets rättmätiga del av de av riksdagen aviserade 39 miljarderna för innevarande tolvårsperiod. Det är inte nog med det. Tilldelad anslagsram dras ned och nya hot om neddragningar sker titt som ofta. Det skapar instabilitet i planering och framförhållning och skapar ständig osäkerhet om framtiden. Detta är inte rimligt. Med hänsyn till länets utsatta position, de framtagna behoven och utlovad kompensation på kommunikationssektorn för akuta företagsflyttar och nedläggningar bör regeringen tillse att anslagen till stamvägarna i Kalmar län ges ökad andel av den budgeterade anslagsramen. Detta bör ges regeringen till känna.
Regeringen fastställde i beslut den 19 februari 2004 den ekonomiska ramen för regional transportinfrastruktur i Kalmar län åren 2004–2015 till 574 miljoner kronor. Detta ska jämföras med det behov som tagits fram i länet om en ram om 2 620 miljoner kronor. Länets andel för aktuell period av de av riksdagen beslutade kommunikationssatsningarna om över 370 miljarder kronor är således mycket blygsam och motsvarar inte rättmätig andel, trots de särskilda behoven och utställda löften från regeringens sida. Som ovan redovisats dras anslaget ner och hotas av nya neddragningar. Det innebär att den prioriterade insatserna i planen måste skjutas på obestämd framtid.
Om Kalmar län finge sin rättmätiga del av väg- och järnvägsinvesteringarna för den kommande tolvårsperioden skulle länet få totalt 9 miljarder mot de 2,3 miljarder som länet tilldelats och som nu ständigt reduceras.
Det finns en rad angelägna väginvesteringar att göra i Kalmar län förutom den på stamvägnätet nämnda. De främsta är:
Lv 127 Förbi Järnforsen och förbi Målilla i Hultsfreds kommun
Rv 34 Ålem–St Aby i Mönsterås, Högsby och Hultsfreds kommuner
Lv 136 Förbi Glömminge i Borgholms kommun
Lv 117 Orrefors–länsgränsen Kronobergs län i Nybro kommun
Lv 527 E 22–Bergkvara hamn i Torsås kommun
Lv 628 Blomstermåla–Mönsterås i Mönsterås kommun
Lv 943 Mörbylånga–Stora Frö i Mörbylånga kommun
Lv 138 Hultarp–Virserum i Hultsfreds kommun
Lv 596 Förbi Rockneby i Kalmar kommun
Lv 641 Förbi Grimhult i Mönsterås kommun
Rv 31 Orrefors–Nybro i Nybro kommun
Rv 35 Överum–Ulfsdal, Ekvik–länsgränsen Östergötland i Västerviks kommun
Rv 23 Förbi Bockara i Oskarshamns kommun
Lv 129 Silverdalen–Hultsfred i Hultsfreds kommun
Lv 760 Förbi Tuna i Vimmerby kommun
Lv 943 Förbi Mörbylånga kyrkby i Mörbylånga kommun
Ett väl fungerande transportsystem är avgörande för den ekonomiska och sociala utvecklingen, och en förutsättning för fortsatt välfärd och tillväxt i hela landet. För att den målsättningen ska bli påtaglig i Kalmar län krävs en större andel av de planerade ramanslagen till infrastrukturinvesteringar för den närmaste tolvårsperioden. Vad som ovan anförs om en ökad andel av den totala anslagsramen i landet för regional transportinfrastruktur till angelägna väginvesteringar i Kalmar län bör ges regeringen till känna.