Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av utbyggda vägar och ökad järnvägskapacitet till Ystad.
Under tidsperioden från Berlinmurens fall 1989 har färjetrafiken till och från Ystad ökat kraftigt. I och med de nya EU-ländernas inträde i unionen accelererade denna utveckling. I dag spelar Ystads hamn en nyckelroll för Skåne som transitland för varor och människor. Det transporteras 1,6 miljoner passagerare och 150 000 lastbilar per år via Ystads hamn. Planerna på utbyggnad med ny djuphamn och ny terminal är redan långt komna.
Ystad har många fördelar som hamnstad. Härifrån är avstånden kortast till betydelsefulla hamnar som Sassnitz och Szczecin, och de naturliga förutsättningarna för en hamnutbyggnad finns. En utbyggnad anses inte bli särskilt kostnadskrävande. Därför borde framtiden för Ystad som hamnstad se ljus ut. Men tyvärr finns det också hot och hinder. Det avgörande hindret är oförmåga på riksnivå att förstå hur skånska möjligheter ska utnyttjas.
Hela Skåne spelar en viktig roll för den svenska ekonomiska tillväxten. Här finns företagande, utbildning och forskning av hög klass. Här sker också hälften av alla godstransporter i Sverige och det ställer stora krav på de skånska vägarna och järnvägarna. Mot den bakgrunden är det beklagligt att satsningarna på skånsk infrastruktur är så blygsamma. Utan en visionär satsning på infrastruktur kommer Ystads och Skånes utvecklingspotential att förbli delvis outnyttjad.
För Ystads hamn är det avgörande att vägar och järnvägar klarar av en växande trafik, men nu har viktiga trafiksatsningar skjutits upp. Den nödvändiga utbyggnaden av E 22 har skjutits på framtiden. Upprustningen av två hårt belastade vägar till Ystad ligger enligt planerna långt i framtiden, väg 19 (Ystad–Kristianstad) och väg 13 (Ystad–Hörby). Den hårt belastade väg 19 behöver graderas upp till längre sträckor 90-väg och få mötesfrihet med mitträcken. Väg 13 behöver förbättras för att öka framkomligheten och trafiksäkerheten. Järnvägen Ystad–Malmö behöver byggas ut med dubbelspår för att klara kapacitetsökning och öka möjligheterna till spårburna godstransporter. Dessutom borde planeringen för spårförbindelse till Sturup för direkt förbindelse Sturup–Kastrup göras så att en tidigareläggning av spårläggningen blir möjlig.
Helt uppenbart skulle ökade satsningar på skånsk infrastruktur vara samhällsekonomiskt lönsamma – för Ystad, för Skåne och för hela Sverige.