Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om snabbt besked om utbyggnad av E 22 genom en PPP-lösning.
Det finns en mycket bred samstämmighet i södra Sverige om att en snabb utbyggnad av E 22 är den viktigaste enskilda infrastrukturåtgärden för att utveckla och ta till vara växtkraft i hela regionen.
Reaktionerna blev därför mycket skarpa och samstämmiga när regeringen i samband med det så kallade Trollhättepaketet beslutade att skjuta utbyggnaden av E 22 på framtiden. Beslutet att ta pengar från E 22-projektet var en tillväxtfientlig åtgärd som skadade regionen, men också Sverige som helhet. Att vänta med E 22 skadar Skånes tillväxt och därmed Sveriges välstånd. Dessutom innebär varje år av dröjsmål att trafiksäkerheten blir fortsatt eftersatt.
Budgetpropositionen för 2006 innebär att ytterligare vägsatsningar skjuts upp. Jämfört med planen rör det som en miljard kronor mindre i vägsatsningar och flera viktiga vägbyggen får skjutas på framtiden. Bilden blir allt tydligare: De löften som utfästs från regeringen om vägsatsningar på totalt 80 miljarder kronor fram till 2015 ser ut att brytas.
Södra Sverige behöver en snabb utbyggnad av E 22 och regeringens politik ser ur detta perspektiv mycket dyster ut. Det är därför nu hög tid att den så länge diskuterade frågan om en så kallad PPP-lösning för E 22 avgörs.
En PPP-lösning innebär enkelt uttryckt att det offentliga ger ett privat företag i uppdrag att finansiera och bygga vägen. Det har på senare tid blivit allt vanligare att finansiera större investeringar i samarbete mellan offentlig och privat sektor. Det finns gott om lyckade exempel i vår omvärld. När vägen står klar driver och sköter företaget vägen medan staten betalar av. I princip är den offentliga sektorn hela tiden ägare.
Staten kan på detta sätt höja ambitionen i utbyggnadstakten. Erfarenheten visar dessutom att den här typen av lösningar kan innebära kraftigt minskat totalpris.
Fördelen med en PPP-lösning för E 22 är att man snabbt kan sätta i gång utbyggnaden, att man snabbare kan få den klar eftersom hela sträckan kan tas i ett projekt, att det förmodligen blir billigare samt att den samhällsekonomiska vinsten blir stor genom att sydsvensk växtkraft tas till vara.
Det finns ett starkt stöd i södra Sverige för en PPP-lösning av E 22. Det finns också aktörer som visat ett tydligt intresse att vara med och finansiera och bygga. Handelskammaren och Nordea tog för flera år sedan fram en konkret lösning. Det som saknas är ett tydligt besked från statsmakterna att E 22 ska byggas ut snabbt med hjälp av en PPP-lösning. Det är dags för ett sådant besked nu. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.