Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om långsiktiga principer för Gotlandstrafiken.
Det övergripande målet för transportpolitiken i Sverige är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Detta förtydligas sedan i sex olika delmål: ”Ett tillgängligt transportsystem, Bidra till en positiv regional utveckling, En hög transportkvalitet, En säker trafik, En god miljö och Ett jämställt transportsystem.” Dessa mål måste givetvis även omfatta transportförsörjningen till och från Gotland.
Gotlandstrafiken är den mest avgörande frågan för Gotlands framtida utveckling. Det gotländska samhället genomgår nu stora strukturförändringar genom försvarsnedläggningen av P 18 och nedläggningen av Flextronic. Samtidigt finns idag en stor investeringsvilja i näringslivet, men det förutsätter goda transportförbindelser till rimliga priser.
Regeringen uttalade i budgetpropositionen 2003/04 att det är angeläget att kostnaderna för transporterna till och från Gotland hålls på en rimlig nivå för att inte hämma utvecklingen av näringsliv och turism.
Den framtida Gotlandstrafiken måste styras av vissa grundläggande principer, principer som möjliggör långsiktiga spelregler för gotlänningarnas ”landsväg” där standard och prisnivå slås fast. Huvudprincipen måste vara att Gotland skall ha lika villkor som övriga Sverige att konkurrera. Det är helt oacceptabelt att kortsiktiga svängningar av priset på t.ex. bunkerolja skall få leda till enorma kvalitetsförsämringar av priset i trafiken. Principen måste vara att staten skall tillföra tillräckliga ekonomiska resurser för att möjliggöra en god trafikstandard vad gäller komfort, tillgänglighet och pris.
Vidare bör Gotlandsrabatten motsvara ca 50 % av ordinarie vinterpris, lika pris bör gälla för gotlänningarna året runt. För att få en ökad tydlighet bör Gotlandstrafiken ha ett särskilt anslag i statsbudgeten, som t.ex. kan ligga som en del av Vägverkets budgetanslag. Detta bör ges regeringen till känna.