Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Vägverket i uppdrag att utveckla positioneringssystem för bilolyckor och viltkrockar.

Motivering

Geografisk informationsteknik nyttjas alltmer av den svenska polisen även om utvecklingen gått långsamt framåt om man jämför med USA, där omfattningen av användandet är mycket stor. I Sverige handlar mycket just nu om att se till att poliser fullt ut ska få tillgång till GPS och kartor i de egna systemen så att de kan arbeta effektivt med uppföljning av insatser men också få tillgång till information om både terräng och personer. Nya system håller på att tas fram som ska ge polisen större möjligheter att via Internet få tillgång till statistik om brott och brottsbenägenhet exempelvis i olika stadsdelar och delar av glesbygd. Detta ska på sikt leda till ett effektivare polisarbete och brottsbekämpning och därmed större trygghet för den enskilde.

GPS har blivit ett naturligt sätt ett bekämpa brott och förebygga skador. Sverige borde ligga långt framme då det gäller positioneringssystem som skulle möjliggöra för polisen att via datorskärm i polisbilarna ha full kontroll på vad som sker i området.

Just nu testas ett helt nytt system för att snabbt hitta rätt vid olyckor på E 14 mellan Sundsvall och Ånge. Varje vägstolpe märks med ett unikt nummer som anger en exakt kartposition för polis, eftersöksjägare och räddningspersonal. Den som anmäler olyckan uppger vägstolpens nummer och larmcentralen kan med hjälp av stolpens position dirigera rätt personal exakt till olycksplatsen. Med vägstolparnas hjälp delas vägnätet in i sträckor om cirka 300 meter, vilket underlättar markant för eftersöksjägarna. Systemet kan även användas för trafiksäkerhetsforskning, för att identifiera vilka vägtyper som genererar flest olyckor med personskador. Projektet är ett samarbete mellan bland annat polisen, Vägverket, Jägareförbundet, länsstyrelsen och Folksam. Med det här systemet kan bilisten och polisen hjälpas åt att hitta rätt plats snabbt, oavsett om det handlar om en vilt- eller bilkollision. Det är mer regel än undantag att bilisterna inte vet var de är och hänvisar hjälpen fel. Misstagen tar tid, kostar pengar och i värsta fall liv.

Hos polisen är man nöjd över försöksverksamheten och ser en stor vinst med systemet.

Systemet borde väcka intresse i hela landet, inte bara i Västernorrland. Många känner inte till att man, efter viltolyckor, måste märka upp kollisionsplatsen och ibland ger det en felmarginal på flera mil. Att hitta rätt plats har varit eftersöksjägarens kanske största problem och viltet har fått lida längre än nödvändigt.

Även ur trafiksäkerhetssynpunkt har positioneringen av vägnätet ett stort värde. Försäkringsbolagen är också intresserade eftersom detta ger uppgifter som kan leda till förebyggande insatser/åtgärder. Exempelvis Folksam studerar varför man skadas i en krock för att göra trafiken säkrare. Vad beror på bilens konstruktion och vad beror på vägmiljön, som vajerräcken eller vägtyper? Om vi i framtiden ska kunna förebygga olyckor med personskador som beror på vägmiljön, måste vi veta olyckans exakta position för att se samband och föreslå förbättringar.

Därför bör Vägverket få i uppdrag att utveckla positioneringssystem för olyckor och viltkrockar och sprida kunskapen om effektiva sätt att skydda både djur och människor.

Stockholm den 27 september 2005

Ragnwi Marcelind (kd)