Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Banverket och SJ riktlinjer för att möjliggöra kombinationen cykel och tåg.
I Gävleregionen råder en mycket stor arbetslöshet. Sedan september 2002 har arbetslösheten ökat med nästan 50 procent. I Uppsala/Arlanda–Stockholmsområdet finns ett stort antal arbetsplatser och svårigheter att rekrytera personal. Med SJ:s tåg tar det 60 minuter att åka till Arlanda och mindre än en och en halv timma att ta sig till Stockholm. För många är pendling det enda sättet att kunna bo kvar i Gävleregionen.
Vi lever i ett samhälle där det dagligen diskuteras om hur vi ska kunna sänka koldioxidutsläppen genom ett minskat bilresande. Bensinpriserna ökar och många skulle gärna använda allmänna kommunikationer. För att ta sig till tåget i rusningstrafik skulle många hellre ta cykeln, speciellt om det inte vore så komplicerat med parkering eller om det rent av fanns möjlighet att ta med den på tåget.
Jag anser att det vore en självklarhet att kunna ta cykeln både till tåget och med på tåget. För att säkert kunna parkera sin cykel vid stationerna krävs goda parkeringsvillkor. Utländska erfarenheter pekar tydligt på att förbättrad cykelparkering leder till ökat tågresande.
Att även kunna ta med cykeln på tåget är något som framför allt semesterfirare efterfrågar men även arbetspendlare. Även om arbetspendlare kanske främst efterfrågar säkra och bekväma cykelparkeringar vid stationerna vore det en klar förbättring att kunna ta med cykeln på tåget och därmed även kunna cykla från tåget till arbetet.
Utifrån dessa synpunkter är det bra att Banverket, på uppdrag av regeringen, lämnat förslag till åtgärder för att underlätta kombiresor med cykel och tåg. Det behöver varken bli komplicerat eller dyrt.
I våra nordiska grannländer liksom i flertalet av Europas länder är det en självklarhet att enkelt kunna ta med cykeln till och på tåget.
Banverkets utredning visar att det finns en vilja och möjlighet att ordna bra cykelparkeringar vid stationerna och att i viss utsträckning tillåta cyklar på tåg. Det krävs inte några orimligt stora ombyggnationer av stationer, perronger eller fordon för att öka möjligheterna att ta cykeln på tåget. Därför är det nu angeläget att tydliggöra de olika aktörernas ansvar. Banverket meddelar att man kommer att arbeta för att systemen för information och biljettbokning utvecklas så att resenärerna kan boka biljetter för cykeln samtidigt som de bokar tågbiljetten.
I Banverkets utredning har allmänheten, kommuner och organisationer deltagit. Alla är överens om rekommendationerna för fortsatt arbete för att det i framtiden ska bli lättare att kombinera resor med cykel och tåg. Ett ökat kombinerande av cykel och tåg kan ge en rad positiva effekter, till exempel förbättrad tillgänglighet och ökad hållbarhet i transportsystemet, nya möjligheter för turistnäringen samt ökad konkurrenskraft för järnvägen. Som bonus kan det bidra till en förbättrad folkhälsa. Alla vi svenskar som behöver röra på oss får motion under färd till och från jobbet.
Det finns redan i dag förebilder i landet på hur en cykelparkering kan utformas vid resecentrer. I Lund ligger parkeringen nära perrongerna, är trygg och säker och ingår i en arkitektonisk och estetiskt väl utformad miljö. Det är inte alla stationer i landet som har samma utvecklingsmöjligheter som Lund. Men för dessa orter finns en rad åtgärder som kan vidtas, som kameraövervakade cykelparkeringar och/eller bevakade cykelparkeringar. Man kan också framgångsrikt koppla cykeluthyrning och reparationsservice till parkeringen vid resecentret och på det sättet utveckla arbetsmarknaden.
Lagom till införandet av biltullar i Stockholm den 1 januari 2006 lanseras också, för den moderna storstadsmänniskan, den hopvikbara cykeln. Cykeln fungerar utmärkt att ta med sig på tåg, buss och tunnelbana. Cykeln väger endast 11,4 kg med egenutvecklad aluminiumram, vars vinkel gör cykeln extra stadig samtidigt som funktioner som lätthet och hoppfällbarhet bibehållits.
På pendeltåg i Stockholm kan man ta med sig cykel gratis och på Pågatågen i Skåne liksom på Öresundståget mellan Köpenhamn och Kalmar, på halvbiljett, alla tider på dygnet utom vid rusningstid på morgonen och eftermiddagen. Detta är ett bra sätt att ta sig i alla fall en bit upp i landet när man kommer från Europa och vill turista i Sverige. Mittlinjen, Sundsvall–Östersund (Tågkompaniet), tillåter också att man tar med cykeln på tåget. Utomlands är det ofta betydligt enklare, där har tågbolagen förstått vilken oslagbar kombination tåg och cykel utgör tillsammans. Oftast får man ta med sig cykeln på samma tåg till en ringa merkostnad, ibland till och med i speciella cykelvagnar.
Däremot är det inte längre möjligt att transportera cykeln på SJ:s tåg, det går dock alldeles utmärkt på flyget. En egendomlig ordning kan tyckas. SJ transporterar, som sagt, inte cyklar överhuvudtaget längre – mycket unikt för Sverige! SJ rekommenderar istället att man skickar cykeln med Bussgods. Det måste förändras.