Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skyndsamt bygga ut slussen i Södertälje.
Transporter ska bedömas utifrån ett långsiktigt hållbart perspektiv. I en sådan bedömning får sjöfarten en särställning. Sveriges tre hamnar, som fortfarande har en allsidig transport via våra sjöleder, är Halmstad, Norrköping och Västerås. För Västerås/Köpings hamn transporteras i dag 5 miljoner ton per år fördelat på 1/5 energivaror, 1/5 råvaror, 1/5 allmänt styckegods, 1/5 sågade trävaror och 1/5 containergods. Genom den alltmer ökade andelen fliseldning, vid den inre Mälarregionens fjärrvärmeverk och en ökad transportkapacitet via sjövägen talar mycket för att trafiken kommer att öka om förutsättningar ges för detta.
Slussen i Södertälje uppfyller inte i dag de krav som ställs på bredd och miljövänlig passage. Redan i dag finns det fartyg som inte kan passera genom nuvarande sluss, vilket innebär ökad belastning på vägnätet. Den tekniska utvecklingen inom fartygssektorn mot såväl längre som bredare fartyg kommer att fortsätta. Då en utbyggnad av slussen tar 4–5 år är åtgärder akuta för att inte förstöra den sjöfrakt som redan nu finns uppbyggd. Den nya sjöflottan är byggd utifrån dagens miljökrav. En satsning på Mälarsjöfartens innebär därför ett steg framåt i arbetet för ett långsiktigt hållbart samhälle.
En teknisk utredning, genomförd av Sjöfartsverket, visar att det är fullt möjligt och värdefullt att bygga ut den nuvarande slussen i Södertälje. Oavsett utbyggnad eller ej så är nuvarande slussportar i behov av renovering, vilket innebär omfattande återinvesteringar. Dessa investeringar bör samordnas med en ny slussbyggnad då vi i annat fall bygger fast oss i ett föråldrat system.
Statens krav, via Sjöfartsverket, om en regional medfinansiering om 30 procent gör projektet omöjligt att förverkliga. Statens synsätt innebär att en traditionell statlig satsning ska konkurrera med verksamheter på kommunal och regional nivå. Ett sådant synsätt är i det närmaste att betrakta som ett övergrepp på den kommunala kompetensen. Statens policy och brist på att efterfölja finansieringsprincipen har redan i dag urholkat de kommunala och regionala instansernas förmåga att gå in som medfinansiär i den här typen av projekt. Dessutom kan det ifrågasättas om kravet på en regional finansiering är i överensstämmelse med det trafikpolitiska beslutet. En skyndsam ombyggnad av slussen i Södertälje är behövlig för att såväl klara fastställda miljömål som för att ge det inre av Mälardalen rimliga transportmöjligheter. Detta bör ges regeringen till känna.